IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазване на данъците и по-високи доходи в следващите 4 г. обещава Бойко Борисов

Ще се върви към пълна енергийна либерализация и демонополизация на НЗОК, заяви бъдещият премиер

12:05 | 04.05.17 г. 11
<p>
	Бойко Борисов.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Запазване на данъчните ставки, стабилен валутен борд, курс към влизане в еврозоната, продължаване на съдебната реформа. Това са част от ангажиментите на третия кабинет на Бойко Борисов. От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ и номиниран за министър-председател изложи основните приоритети в управленската програма на новото правителство.

В парламента започнаха дебатите по гласуването на третия кабинет на Бойко Борисов.

По-рано днес номинираният за премиер Бойко Борисов връчи на държавния глава Румен Радев папката с мандата на бъдещия кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти", а президентът предложи на народните представители да утвърдят Борисов за следващия министър-председател на България. 

От трибуната на Народното събрание Бойко Борисов увери, че ГЕРБ и „Обединените патриоти” са преодолели различията си по много въпроси и са постигнали съгласие по основните приоритети в работата на съвместното им правителство.

Двете политически формации - ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти”, поемаме отговорността за управлението на България в следващите четири години. Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, нестабилност в региона, предизвикателства пред сигурността, каза Борисов и заяви, че новата власт е надмогнала партийния егоизъм. 

Като стратегически приоритети за правителството Бойко Борисов открои образованието и здравеопазването. Той пое ангажимент за повече инвестиции в образованието и ежегоден ръст на средствата за наука.

Подобряването на здравето на нацията също беше изтъкнато като стратегически приоритет за управлението. Започваме поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и изграждане на интегрирана информационна система, каза той.

Борисов обеща продължаване на съдебната реформа, нов антикорупционен закон, който ще създаде единен антикорпуционен орган, и нов ред за борба с корупцията. Правителството поема ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки на Европейската комисия по линия на Механизма за сътрудничество и оценка.

Бойко Борисов обеща и запазване на данъчните ставки. Валутният борд е без алтернатива, каза той, като допълни, че това ще е така, докато не влезем в еврозоната.

Продължаваме по пъта на евроатлантическата интеграция и ще работим за реформирането на ЕС, каза още той.

От парламентарната трибуна Борисов каза още, че кабинетът му ще се бори със сивата икономика, контрабандата, ще работи за устойчивото нарастване на доходите на основа на ръст в икономиката, а той ще дойде след облекчаване на административната тежест, развитие на капиталовия пазар и на икономически зони.

Номинираният за премиер обеща успешно председателство на Съвета на ЕС, както и преодоляване на битовата престъпност и намаляване на мигрантския натиск. Спомена и за волята на кабинета му да се увеличат доходите на гражданите и да се намали бедността.

Бъдещият премиер обеща мерки за заетост, за решаване на демографските проблеми на страната и обвързване на социалните помощи с образованието и заетостта.

Цел на кабинета е и пълната енергийна либерализация.

Няма основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура, посочи още Борисов. По думите му това ще помогне за развитието на регионите и намаляването на регионалните различия. Правителството поема ангажимент за доизграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“, строителството на магистралата „Калотина-София“, довършването на южната дъга на софийския околовръстен път, разширението на метрото в София.

Всички ангажименти на правителството са в името на успешното развитие на България и подобряването на живота на българските граждани, завърши Борисов.

БСП за България” ще гласува против правителство, предложено от Бойко Борисов, заяви от парламентарната трибуна председателят на „БСП за България” Корнелия Нинова по време на дебатите преди гласуването в Народното събрание на персоналния състав на Министерски съвет.

Нинова изтъкна сериозните различия по идеи и програми за развитието на икономиката, за борба с бедността, за модерно образование, свързано с икономиката, за достъпно здравеопазване, корупцията и престъпността.

Втората причина е, че приоритетите за управление са отказ от предизборните ви обещания. Това е правителство на подмяната спрямо това, което обещахте, заяви Корнелия Нинова. По думите й третата причина е „несигурността в България”, която е заложена в коалиционното споразумение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също обяви, че партията ще гласува против предложения кабинет. За него въпросът с посоката за развитие на държавата остава отворен.

Партия "Воля" ще подкрепи правителството на този етап, но ще следи "под лупа" всяко действие на всеки един министър и правителството като цяло. Това заяви в парламентарната пленарна зала лидерът на "Воля" Веселин Марешки при дебатите по избора на новото правителство. Няма да му дадем не само 100 дни толерантност, но нито един ден, каза Марешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 6 години
Боко разчита на простите като него, които смятат, че данъци значи само преките. БГ въобще не е сред държавите с ниски данъци в ЕС - имаме висок процент на ДДС, който се поема от цялото население, а с ниския пряк данък се обслужва едрия бизнес и олигарсите около партиите. ГЕРБ обещава толкова щедро различни неща, че те не се връзват като политика. Хаос и в полза на популизма и наши хора. Къде отиде заемът от 23 милиарда лева при миналия му мандат? Защо със зъби и нокти спират ревизия на разход5ите за сканиране и магистралите, за които Боко ръмжеше при Сливен през зимата при снежната бура - толкова мога. Ще ми се да подновим този разговор след 2-3 години (ако е същото правителство) и да споделим впечатленията си дотогава. Аз не съм оптимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Този фокус Горанов го умее. Ще вземе едни 10 млрд. евро следващите 4-ри години и няма да пипа данъците. Все пак отдавна ни обработват, че сме държавата с най-нисък дълг в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Имайки в предвид катастрофалното състояние на обществото и колосалните демографски проблеми, които имаме неувеличение на данъците в следващите 4 години бих го приел като голям успех за кабинета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
ДДС плащат навсякъде, а осигуровките не са кой знае колко високи, особено ако си в горната част на доходите, т.е. ако се осигуряваш над максимума. Затова и дефицитът в НОИ е около 50%. Истинският проблем е икономиката. Докато не постигнем среден ръст от 5-6% годишно следващите 10-15 години няма кой знае какво да се промени. Иначе по данъци сме средна хубост в ЕС. Дори акцизите ни са около средното за Съюза, ако не и по-ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Напротив, данъците в България никак не са ниски и трябва да се намалят. Баламосват ни с 10-те % данък, но плащаме и осигуровки, и ДДС, и акциз... Половината от заработеното отива за държавата, а обществените ни услуги са на ужасяващо примитивно ниво, защото мафията прибира всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 6 години
Ще трябва да те разочаровам , но данъците нямат много "месо" за намаление . Дори напротив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
karadjata
преди 6 години
данъците трябва да се намалят и това е напълно възможно и давам добър пример за това най-добър вариант е този който предлагам аз: 1)премахване на 5% данък дивидент 2)премахване на данък "лихва" 3)намаление на на данък печалба за ЕТ от 15% на 10% 4)повишаване на задължителния праг за регистрация по ДДС от сегашните 50,000 лв на 120,000 лв или 150,000 лв или 180,000 лв 5)намаление на ДДС на 10% на сметките за ток, вода, парно. 6)премахване на еко такса за първоначална регистрация на автомобил 7)промяна методиката за формиране на данък МПС (тотално нелогичен е сега) 8)отмяна облагането с ДДС на нотариалните услуги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
А на тебе по-топло ли ше ти стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Мандалото вече паднА ...следващия тираж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Чичо Манчо
преди 6 години
Сигурен съм, че ще настъпи момент, когато ББ ще започне и сам да не си вярва. Ако не е настъпил вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още