IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягат изискванията за СПА хотелите

Ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като СПА център

17:41 | 27.05.15 г.
Затягат изискванията за СПА хотелите

Направени са първите стъпки за законодателно регламентиране на минимални задължителни изисквания, на които да отговарят СПА и уелнес центровете в България. Вече е готова дълго чаканата наредба за условията и реда за сертифициране на лечебен център, СПА център, уелнес център и таласотерапевтичен център. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците на конгреса на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, съобщи БТА.

Тя уточни, че това е първият нормативен акт, без който трудно може да развиваме СПА туризма и да гарантираме високо качество на предлаганата услуга.

Като много важно за сектора министърът посочи, че след приемането на наредбата правото да ползват съкращенията СПА ще имат само сертифицираните по реда на наредбата центрове.

Ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като СПА център, както е било допуснато да се случва през годините.

"Приемането на тази наредба бе основен приоритет на Министерството на туризма, тъй като България притежава огромен потенциал за развитието на здравния туризъм във всичките му видове", заяви Николина Ангелкова.

Страната ни е на второ място в Европа по ресурси на минерална вода. У нас са открити и проучени над 600 минерални водоизточници, а в страната ни се срещат почти всички видове минерални води. Това изобилие е подходящо за профилактика и лечение на над 90 процента от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси, отбеляза министърът.

По думите й развитието на СПА туризма стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезона, разкриване на нови работни места, привличане на платежоспособни туристи и най-вече за постигане на
основната цел на Министерството на туризма - превръщането на България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още