IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръща ли се войната на майонезите?

"Олинеза" и производителят на "Краси" се жалват една от друга пред КЗК

12:32 | 07.05.15 г.
Завръща ли се войната на майонезите?

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за нелоялна конкуренция по жалба на „Консул“ - производителят на майонеза с търговската марка „Краси“, срещу конкурента „Олинеза“, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

От краткото описание на производството става ясно, че искането е по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията, а именно за действия в противоречие с добросъвестната търговска практика, които увреждат интересите на конкурентите.

Регулаторът не дава повече подробности за основанието за проверката по жалбата на компанията.

Всъщност това е вторият спор между двете компании, които Комисията трябва да решава от началото на годината досега. Преди месеци „Олинеза“ подаде жалба срещу „Консул“ и на 11 февруари КЗК започна производство по подозрения за излъчване на заблуждаваща реклама от страна на производителя на „Краси“.

В жалбата на „Олинеза“ се цитират текстове в Закона за защита на конкуренцията, касаещи публикуването на сравнителна реклама и заблуждаване на потребителите. Според посочените членове това е станало чрез изтъкване на характеристики на продукта, което може да повлияе на икономическото поведение на потребителите и така се нанася вреда на конкурентите.

На този етап от КЗК не дават и краен срок за произнасяне по двете производства.

Всъщност истинска война за майонезата у нас се водеше преди повече от десетилетие. Още в края на 90-те години пловдивската ЕТ „Красимира Консулова“ и „Растма май“ от Бойчиновци поведоха битка за търговското наименование „Краси“ и дизайна на етикета на кофичките с майонеза.

Решението на казуса отне години, докато в края на 2003 година Върховният административен съд постанови, че „Растма май“ е имитатор на марката, макар че именно това предприятие произвеждаше майонезата с това наименование по времето на социализма. Собствениците му обаче не са запазили своята марка, за разлика от конкурента си.

През 2006 година нещата се успокоиха окончателно, когато „Консул“ закупи майонезения бизнес на „Растма май“. Предприятието в Бойчиновци тогава продължи да произвежда растителни масла. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още