IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Тонев: Ликвидацията на ЕЛАРГ е първото смислено предложение от публична компания

Инвеститорите реагираха положително на предложението на Съвета на директорите, като вчера акциите на АДСИЦ-а поскъпнаха с 18%

07:40 | 25.11.11 г. 7
<p>
	Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт. Снимка: Личен архив

Анализатори, инвеститори и читатели одобряват предложението на Съвета на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ за доброволна ликвидация на фонда с цел акционерите да получат много повече от текущата цена на акциите.

Вчера акциите на ЕЛАРГ поскъпнаха с 18% до 0,80 лв. за акция, като оборотът възлезе на 250 хил. лв. при 58 сключени сделки. 

 51% от 126 анкетирани читатели на Investor.bg одобряват ликвидацията, а 25% са против. Последната дума обаче ще имат акционерите на ЕЛАРГ на предстоящото извънредно общо събрание на дружеството.

Реакцията на анализаторите също е красноречива. "Най-накрая доживяхме да станем свидетели на първото смислено предложение от публична компания", заявява Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт. 

Ето и мненията на Гено Тонев (инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт), Пламен Дерменджиев (банков експерт и инвеститор), Цветослав Цачев (ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг), както и на един анализатор, пожелал анонимност:

- Добър ход ли е предложението за ликвидация за акционерите на ЕЛАРГ?

Гено Тонев:

Да, най-накрая доживяхме да станем свидетели на първото смислено предложение от публична компания.

Пламен Дерменджиев:

Абсолютно адекватно решение на мажоритарния акционер, което ще е от полза за дребните акционери. В тези времена всяко решение, водещо до възможности за реализация на кеш, е добро за инвеститорите. В случая с ЕЛАРГ решението е толкова по-полезно, колкото е по-голяма разликата между пазарната капитализация и ликвидационната стойност. Целта е ясна: максимизиране на кеша за акционерите и тъй като това не може да стане през акциите, решението е да се кешират активите. Въпросът тук е дали продажбите ще се извършат прозрачно и на пазарна основа.

Цветослав Цачев:

Алтернатива на продажбата на активите и ликвидация на дружеството е да се разчита на подобряване на пазарната конюнктура на борсата и възстановяване на цената на акция до стойността на капитала. Очевидно е, че това няма да се случи в близко бъдеще. Така че това е добър и дори единствен изход за акционерите, които са закупили обезценени акции и разчитат на бързо изчистване на пазарното неравновесие. За тези, които разчитат на дългосрочно повишаване на цените на земеделските земи, новината едва ли е добра, особено ако са придобили акциите на висока цена. Но вероятно те ще се преориентират към други дружества.

Анализатор, пожелал анонимност:

Ликвидацията на едно дружество трябва да е стратегическо решение, а не продиктувано от намерения за краткосрочни спекулативни печалби. От тази гледна точка, ако всички акционери искат да се освободят от дела си в АДСИЦ-а и това не може да стане при цена на акциите по-голяма или равна на ликвидационната стойност на собствения капитал, то е удачно подобно решение. Следва да се има предвид, че цените на акциите в момента включват и ликвидна премия на фондовия пазар и това е една от причините да се търгуват под пазарната стойност на нетните активи.

Портфейлът от земеделска земя на ЕЛАРГ е апетитен и е много вероятно да бъде разпродаден бързо при текущите пазарни цени на земята, докато на настоящия етап за парцелите в местността Камбаните в София едва ли ще бъде намерен купувач, освен при достатъчно ниска цена. Като цяло обаче считам, че ликвидацията на дружеството би се осъществила при по-висока цена за акционерите спрямо цената на акциите преди обявяването на новината.

Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
HPQ
преди 12 години
Bertram съгласен съм с тебе напълно! Нагледали сме се с какви ли не номера на мажоритарните собственици и не виждам причин а и с Еларга да има друг замисъл, различен от утопията "Всички делиме заедно баницата и забогатяваме" :)Бих обърнал внимание на Инвестора, че заглавието "Вчера акциите скочиха с 18%" е меко казано подвеждащо - Вчера акциите се търгуваха на 0.82 и днес пак са толкова, а скока от .70 на .80 се случи преди десетина дена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
vpanov
преди 12 години
естествен ход2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Ma преди или след падежа на облигациите ще го закривате...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Да се ликвидира фонда е едно много умно решение. Следващото умно нещо е да се бяга бързо и надалеч от гнева на акционерите (за предпочитане е Южна Африка). Преди време бях писал , че ако някой иска да си купи земя от фонда и тя му харесва , нека да си купи, но в никакъв случей да не копува акции. Сега твърдя същото с още по голяма увереност. Аз исках да купя земя от фонда, но цената на посочените от мен парцели , беше пълно безумие. Обяснението на служителката, че тя е длъжна да продава на усреднени цени, мене въобще не ме топли. Много от "нивите" на фонда имат стойноста на две бири (ако са студени)............След ликвидацията на фонда акционерите ще станат реални собственици на реална земя. Цената на всеки един парцел ще се определя от свободния пазар. Тогава "щасливите " акционери ще разберат какво точно са си купили..........Успех на всички настоящи и бъдещи акционери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
На БФБ не може да има точна цена. Просто правилата не са добри. Масовото допускане на силни мажоритари, малкият фрифлоат.. Миноритарите които има право само да платят и да чакат.. Иначе добър момент за продажба на 250000 декара земи, да видим как ще отговори пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
то много хубаво, но дали Гено си дава сметка какво се случва в реалността. Ако управляващите фонда бяха 'точни' то цената нямаше да се сплеска така безобразно... Нагледахме се на какви ли не номера в ЕЛАРГ....и сега Гено си мисли, че същите тези мениджъри ще седнат и ще разпродадат активите честно, ефективно и бързо.... Някои хора явно си мислят, че живеят в Скандинавието или Япония....Просто ще има кратка агония.Не е препоръка ПП Гено намери някоя снимка на която да не гледаш като акционер на лимън брадърс ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
unseen
преди 12 години
Браво на Гено.А доколкото до "анонимният" те така или иначе 90% от профитата са си "анонимки" и "еднодневки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още