IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Тонев: Ликвидацията на ЕЛАРГ е първото смислено предложение от публична компания

Инвеститорите реагираха положително на предложението на Съвета на директорите, като вчера акциите на АДСИЦ-а поскъпнаха с 18%

07:40 | 25.11.11 г. 7
<p>
	Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт. Снимка: Личен архив

- Може ли да "заразят" и други АДСИЦ и да има и друга ликвидация?

Гено Тонев:

Може, но едва ли подобна мъдрост ще намери благодатна почва при всички АДСИЦ. Би било страхотно, ако "заразата" обхване повече дружества, тъй като според мен това е единственият икономически обоснован изход за акционерите на 99 процента от компаниите в сектора. Естествено, има доста други дружества, които не инвестират в недвижими имоти, но чиито дребни инвеститорите биха дали мило и драго да бъдат ликвидирани.

Цветослав Цачев:

 Много по-трудно би било да се продадат имоти, които стоят без наематели, каквито са офиси или нискодоходни инвестиции в курорти. Фондовете постоянно търсят купувачи на такива активи и не могат да се похвалят със съществен успех. Земеделската земя, която е отдадена под аренда, въобще не трябва да се сравнява с портфейлите от активи на останалите фондове. Много е вероятно арендаторите да проявят веднага интерес за покупка на земята. Докато за останалите АДСИЦ бърза ликвидация в този момент означава трудности с покриването на задълженията, след които идва капиталът на инвеститорите.

Анонимен анализатор:

Не очаквам други АДСИЦ да последват примера на ЕЛАРГ, нито явлението да стане масово.

- Оценява ли този ход, че цената на земята е добра, а пазарът е ликвиден и е подходящ момент за излизане от инвестицията?

Гено Тонев:

 Съдейки по активните продажби на земя от останалите АДСИЦ, явно мениджърите им виждат цените като достатъчно атрактивни за прибиране на печалби. Това вероятно ще забави процеса на ликвидация на ЕЛАРГ и може да понижи цените, тъй като портфейлът на дружеството е сравнително голям, а конкуренцията при продавачите видимо нараства. При всички случаи обаче акционерите би трябвало да са доволни, че им се предлага изход от инвестицията без да се налага да търпят дисконта, който иска фондовият пазар в момента.

Цветослав Цачев:

ЕЛАРГ продава земи през годината, като вероятно предложението на дружеството се съобразява с ниската ликвидност на пазара и с възможното търсене при взимане на решение за продажба на активите. Печалбата от продажбата ще е висока, когато се сравнява с ниската цена на акция и всяка краткосрочна инвестиция прави и ще направи голяма възвръщаемост на годишна база.

Цената на земеделската земя няма как да не бъде засегната при появата на такова голямо предлагане, но това зависи и от времето за осъществяване на ликвидацията. Бързите му темпове означават и по-силен спад на цените, което от своя страна ще означава и по-малка ликвидационна стойност на акцията. Инвеститорите ще решат по какъв начин да стане разпродажбата, но е препоръчително да са запознати със спецификата й, за да няма изненадани от по-голям спад на цените.

Анонимен анализатор:

 С оглед на текущите икономически и финасови условия в целия свят за инвеститор, който търси ликвидност, моментът за излизане от инвестицията е удачен, тъй акто цените на пазара на земеделска земя са далеч от депресивно състояние. От гледна точка на перспективите пред сектора обаче считам, че има допълнителен потенциал за поскъпване.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
HPQ
преди 12 години
Bertram съгласен съм с тебе напълно! Нагледали сме се с какви ли не номера на мажоритарните собственици и не виждам причин а и с Еларга да има друг замисъл, различен от утопията "Всички делиме заедно баницата и забогатяваме" :)Бих обърнал внимание на Инвестора, че заглавието "Вчера акциите скочиха с 18%" е меко казано подвеждащо - Вчера акциите се търгуваха на 0.82 и днес пак са толкова, а скока от .70 на .80 се случи преди десетина дена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
vpanov
преди 12 години
естествен ход2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Ma преди или след падежа на облигациите ще го закривате...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Да се ликвидира фонда е едно много умно решение. Следващото умно нещо е да се бяга бързо и надалеч от гнева на акционерите (за предпочитане е Южна Африка). Преди време бях писал , че ако някой иска да си купи земя от фонда и тя му харесва , нека да си купи, но в никакъв случей да не копува акции. Сега твърдя същото с още по голяма увереност. Аз исках да купя земя от фонда, но цената на посочените от мен парцели , беше пълно безумие. Обяснението на служителката, че тя е длъжна да продава на усреднени цени, мене въобще не ме топли. Много от "нивите" на фонда имат стойноста на две бири (ако са студени)............След ликвидацията на фонда акционерите ще станат реални собственици на реална земя. Цената на всеки един парцел ще се определя от свободния пазар. Тогава "щасливите " акционери ще разберат какво точно са си купили..........Успех на всички настоящи и бъдещи акционери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
На БФБ не може да има точна цена. Просто правилата не са добри. Масовото допускане на силни мажоритари, малкият фрифлоат.. Миноритарите които има право само да платят и да чакат.. Иначе добър момент за продажба на 250000 декара земи, да видим как ще отговори пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
то много хубаво, но дали Гено си дава сметка какво се случва в реалността. Ако управляващите фонда бяха 'точни' то цената нямаше да се сплеска така безобразно... Нагледахме се на какви ли не номера в ЕЛАРГ....и сега Гено си мисли, че същите тези мениджъри ще седнат и ще разпродадат активите честно, ефективно и бързо.... Някои хора явно си мислят, че живеят в Скандинавието или Япония....Просто ще има кратка агония.Не е препоръка ПП Гено намери някоя снимка на която да не гледаш като акционер на лимън брадърс ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
unseen
преди 12 години
Браво на Гено.А доколкото до "анонимният" те така или иначе 90% от профитата са си "анонимки" и "еднодневки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още