IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на арестите в Турция мина 10 хил. души

Сред задържаните военни има и 162 генерали – почти половината генерали на втората по численост армия на НАТО

13:59 | 22.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на арестите в Турция от проваления опит за военен преврат вече минава 10 хил. души по данни, представени от президента Реджеп Тайип Ердоган.

„10 410 заподозрени са задържани в рамките на последните операции“, заяви Ердоган, цитиран от анадолската агенция. От тях 4060 души са задържани под стража. 

Масовите арести и уволнението на десетки хиляди държавни служители доведоха до призиви за пропорционалност от страна на международните лидери.

От четвъртък в Турция влезе в сила 90-дневно извънредно положение, което бе наредено от президента. Целта по думите му е да се предприемат действия срещу последователите на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен. Ердоган обвинява Гюлен за опита за преврат, който доведе до смъртта на 260 души. Турция вече призовава официално САЩ да екстрадират Гюлен.

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изразиха „загриженост" за развитието на страната. В съвместно изявление те поискаха турското правителство да спазва при всички обстоятелства върховенството на закона, правата на човека и основните свободи. ЕС ще „следи ситуацията отблизо, включително практическите последици от извънредното положение".

„Не можем да разберем критиките от Европа по този въпрос. Във Франция и в Белгия има два случая от близкото минало, в които след терористичните атаки бе обявено извънредно положение първоначално за шест месеца, а след това се удължаваше с шест месеца", заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ясин Актау.

И въпреки че Турция е пострадала от повече нападения, досега тя не е посягала към тази мярка, казва Актау. „Това, че го направихме в този случай, по-скоро трябва да бъде похвалено“.

По данни на Актау 10410-те ареста се разпределят така -  7423 войника, 287 полицаи, 2014 съдии и прокурори и 686 цивилни лица. Сред задържаните военни има и 162 генерали – почти половината генерали на втората по численост армия на НАТО. 

Междувременно има все повече критика към така наречената предприсъединителна помощ на ЕС за Турция. Заместник-председателят на Бундестага Йоханес Зингхамер ги нарече „подигравка“ и настоя за незабавното замразяване на плащанията. Развитието на Турция към авторитарен режим доказва, че помощта е "напълно неефективна", казва той пред Süddeutsche Zeitung.

С предприсъединителните помощи се подкрепят страни, чието присъединяване е в процес на изпълнение, за да се улесни адаптирането им към стандартите на ЕС. Според вестника Турция е получила от старта на помощта през 2007 г. до 2013 г. 4,8 милиарда евро от ЕС, а германският дял възлиза на почти 1 млрд. евро. За периода 2014-2020 г. ЕС планира за Турция допълнителни 4,45 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Голямо шоу е с тази предприсъединителна помощ.Иначе десетина хиляди ареста в България биха били едно добро начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още