IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски очаква влошаване на икономическите ни отношения с Турция

Заради динамичната ситуация не може да се каже в каква степен ще е негативният ефект

16:24 | 21.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви пред журналисти, че случващото се в Турция ще има негативно отражение върху двустранните ни отношения по линия на търговията и икономиката. 

"Каквото и да се опитваме да направим, както каза и нашият търговски представител в Истанбул, предвид ситуацията, която е изключително динамична, очакваме както спад на салдото, така и всякакви други търговски и икономически негативи, свързани с двустранните ни отношение по линия на търговията и икономиката". Министърът каза това в отговор на въпрос в рамките на пресконференция по повод годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България с ръководството на министерството, съобщава БТА.

Лукарски отбеляза също, че заради динамичната ситуация в Турция към момента не може да се каже в каква степен и с какви конкретни числа ще е негативният ефект. 

По отношение на отражението на Brexit върху България министърът напомни, че минималният срок, в който Великобритания ще напусне ЕС е две години, в които ще има "всякакви динамични движения", поради което не може да се прогнозира как те ще се отразят на страната ни към настоящия момент. 

Министърът отбеляза, че водещи партньори на България остават страните от ЕС, Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия. Все още не са били изслушани резултатите от работата на всички служби по търговско-икономическите въпроси, сред които и на службата в Германия, както и оценката на работодателите.

Сред страните, в които предстои откриването на СТИВ, са Катар, Кипър, Полша, Румъния и Израел. В Мексико и Аржентина са в процес на планиране. Министърът информира, че има вакантни позиции на търговски представители в Шанхай и Йордания, като предстои конкурс за местата.

Бизнесът иска по линия на публично-частното партньорство да има представители в Саудитска Арабия, Оман, Нигерия, Монголия, Сингапур и нови представители в държави, където вече имаме присъствие на наши такива - Куба, Иран и Азербайджан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 38 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
"ЗАЩО ЩЕ СЕ ВЛОШАТ ТЪРГОВСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С тУРЦИЯ ?" - айде напъни се малко и се замисли... може и да ти светне ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
и ЗАЩО ЩЕ СЕ ВЛОШАТ ТЪРГОВСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С тУРЦИЯ ? Може ли да обясни Лукарски Турция е наш много добър търговски партньор и наш съсед Имаме огромния шанс да сме много близо до една 80 милионна икономика която може да поеме всичко Просто е нужно по голяма агресивност Произвеждаме над 10 милиона тона зърнени култури а Турция е голям купувач на жито царевица фуражи и агнешко месо Купува мед и медни концентрати горива ел енергия масла Може да купи всичко което произвеждаме Турция е и огромен инвеститор където е слабата част на българската икономика Липсата на достатъчно инвестиции И там е ролята на Лукарски Да търси упорито инвестиции Инвеститорите няма сами да доидат защото Лукарски е симпатичен Търсенето на инвеститори е по голямо от предлагането -и там е ролята Лукарски Ако не се справи нищо чудно много скоро да бъде заменен от Дянков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още