IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Турция одобри въвеждането на извънредно положение

Анкара временно замразява спазването на Европейската конвенция за човешките права заради ситуацията

20:02 | 21.07.16 г. 2
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на днешното му обръщение към нацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на днешното му обръщение към нацията. Снимка: Ройтерс

Депутатите в Турция подкрепиха искането с 346 гласа "за" срещу 115 гласа "против", съобщава БНР.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви плана за въвеждане на извънредно положение късно снощи, като заяви, че това ще помогне на властите по-бързо и ефективно да изправят пред правосъдието поддръжниците на неуспешния преврат от миналата седмица.

По-рано вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от NTV, обяви, че Турция ще последва примера на Франция и временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права по време на обявеното извънредно положение в страната.

Според Куртумлуш е имало "структурни и индивидуални провали в разузнаването", довели до опита за преврат на 15 срещу 16 юли. Той каза още, че засега не се предвижда въвеждането на комендантски час в Турция и подчерта, че няма да бъде засегнат негативно животът на обикновените хора.

Извънредното положение в Турция има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс. В отговор на опасенията, че икономиката и финансите ще бъдат засегнати негативно вицепремиерът Мехмед Шимшек увери, че животът на обикновените хора ще продължи нормално, а бизнесът ще продължи да се развива според  законите на пазарната икономика.

Извънредното положение включва и редица забрани - на събрания, представления, обществени изяви, обиски и арести без съдебно разрешение и т.н. Властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност.

Досега са арестувани над 10 хил. души за участие в опита за преврат, но според властите има още участници на свобода. За изчезнали се водят и два хеликоптера от армията. 

Продължават арестите и отстраняванията на служители в държавната администрация. Засегнати от процеса са над 50 хил. души, за които се счита, че са били свързани с терористичната организация на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който е в изгнание в САЩ. 

Близо 21 хил. учители са уволнени без право на упражняване на професията. Над 6 хил. училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка и на банката, която движеше финансовите му дела.

Междувременно българското Министерство на външните работи (МВнР) обяви, че “настоятелно препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Република Турция до нормализиране на обстановката”. В случай на неотложна необходимост от пътуване българите следва да се съобразяват с цялата сериозност на въведеното извънредно положение на цялата територия на страната и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност, посочва се в съобщение на ведомството.

Отбелязва се, че МВнР своевременно ще уведомява българските граждани за предприеманите от турското правителство мерки, като българските граждани, влизащи на територията на Република Турция, задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения.

Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки задължително е българските граждани да носят винаги със себе си документи за самоличност, посочват още от ведомството. 

”Осведомявайте се редовно за актуалните събития в страната и местата, които желаете да посетите”, призовават от МВнР и препоръчват при необходимост от съдействие българските граждани да продължават да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Република Турция.

Министерството подчертава, че конкретните мерки в рамките на извънредното положение все още не са официално обявени. Очаква се те да бъдат публикувани утре в Държавен вестник на Турция. Възможни са също мерки за ограничаване или пълна забрана на трафика по суша, вода и въздух в отделни райони с времетраене по преценка на органите за сигурност, посочват от МВнР. 

Вижте коментар на журналиста от БТА Любомир Мартинов, който участва в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
:)))))...." Ало Митов, Надето съм. В Турция има военен преврат, трябва да определим нашата принципна позиция! А Путин за кого е? Путин мълчи. Хайде да питаме Обама за кого е, за него ще сме и ние. Браво, скъпа моя. Ало г-н Обама, Дани съм. В Турция има военен преврат, трябва да определим нашата принципна позиция, вие за кого сте? А Путин за кого е?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Над 6 хил. училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка и на банката, която движеше финансовите му дела."Бах тоя "проповедник в изгнание"...ми той си е жив Сорос бе ...НПО та ли ...мама им отровна ! Америка щела да съдейства за разкриване на превратаджиите ...хаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още