IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският посланик: Извънредното положение няма да се отрази на търговските отношения

Няма да има проблеми с пътуванията на български граждани в Турция, заяви Сюлейман Гьокче

17:25 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Извънредното положение, което беше въведено в Турция, няма да се отрази нито на туризма, нито на двустранните търговски отношения. Това каза посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче на брифинг в посолството, цитиран от БНР.

Президентът Реджеп Таип Ердоган обяви тримесечно извънредно положение късно снощи след неуспешния опит за преврат, като заяви, че това ще позволи на властите да действат по-ефективно за изправянето пред правосъдието на виновните за метежа.

По време на извънредното положение няма да има ограничения на вход и изход от Турция, всеки може да посещава всяко място, което пожелае, каза Гьокче. По думите му няма да има проблеми с пътуванията на български граждани при тази ситуация. 

Според него този ход на властите в Анкара е административна мярка, която ще засегне турската държавна администрация, докато се събират доказателства срещу участниците в опита за преврат. 

Турският посланик увери, че правата и свободите на гражданите в Турция ще бъдат спазвани и припомни, че страната му е сред основателите на Съвета на Европа. 

„Това извънредно положение е във връзка с работата на полицията”, каза още той. „Това няма нищо общо с икономическия живот и туристическия бизнес”, разясни Гьокче, цитиран от агенция Фокус.

Турция все още иска да стане член на Европейския съюз, стана ясно още от думите на турския посланик.

Извънредното положение в Турция не е пряк риск за националната ни сигурност, коментираха депутати днес в парламента по темата за последствията за България от обявената мярка в съседната ни страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още