IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: Може ли България да се превърне в Силициевата долина на Европа?

Страната трябва да се пребори с корупцията и проблемите със системата, за да се издигне до това ниво, твърди пред медията български предприемач

14:54 | 20.04.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – IT секторът, пише BBC.

В свой материал медията поставя въпроса дали единственият сектор, който се развива толкова добре в България, може да издигне страната над бедността и да я превърне в Силициевата долина на Европа.

„Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка, Индия. Много добре представени сме на пазара в Централна Европа“, твърди Петко Карамочев, български IT предприемач пред BBC.

По думите му, когато основава своята компания в началото на 2001 г., за едно работно място фирмата получава средно по 700 автобиографии от кандидати. Сега получава по 2-3, максимум 5 автобиографии.

„Изтичането на мозъци беше голям проблем в България и все още е голям проблем за нея, но за нас е много трудно да върнем хората обратно. Не става дума за заплатите, които плащаме, нито за осигуровките. Става дума за системата, за корупцията. Всички знаят, че тя е факт“, допълва Карамочев.

България е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз редом с Гърция, Италия и Румъния, посочва BBC, позовавайки се на данни на Transparency International.

“Нашата страна може да се превърне в Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да е готова да се бори с корупцията и да припомни на политиците, че тяхната роля е да служат на хората, а не да крадат от тях“, категоричен е предприемачът.

От своя страна BBC припомня, че някога България е произвеждала 40% от компютрите в Източния блок. Тя е имала повече компютри на глава от населението от почти всяка друга страна, а IT индустрията е била на стойност 13 млрд. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 3
Stefan--L
преди 8 години
Ненам дали ще се превърне в Силициевата долина на европа но в СИРИИСКАТА долина с сигурност ще се превърне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Продължение - би било хубаво да е така както си го дал но ако сравним най-големите разходи в българския бюджет (здравеопазване, пенсионни и социални плащания) е цяло чудо, че все още въобще имаме държава, че и бюджет.И пак стигаме до лошото наследство от "онова време, когато всичко беше общо". Та съвкупността от толкова много алчни и хитри корумпирани индивиди, които в такава голяма степен обичат кражбата (и принципа нека аз да се оправя пък останалите дгд) изключва завинаги всяко нормално постижение на която и да било нормална държава.Докато няма обществени норми и дефиниции за личен и обществен морал, в които да вярва мнозинството от българите няма никакъв да се сравнявате с други страни от развития свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Godo - убаво си го написал и съм сОгласен, ама в тези твои сметки липсват пари за обслужване на държавния дълг, ежегодния бюджетен дефицит, за изплащането на пенсии, болнични, социални привилегии, липсват средствата за инвалидите, липсват добавките за "вреден" и извънреден труд, липсват поне някакви средства за инвестиции и т.н.т. И защо всичко трябва да е някак си толкова уравнено. Защо средностатистическия необразован чиляк трябва да се сравнява с тези, които са учили здраво 5-10 години (магистратура + академично развитие)?Всяка жаба да си знае гьола, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Значи средната заплата трябва да е най-малко на наполовина на това, тоест 17 800 лева. А минималната заплата трябва да е 28% от БВП на зает, като в Германия, тоест 10 000 лева. Почасово минимално заплащане трябва да е 5 лева на час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 9 години
Говорим за сиромаси. В чужбина никой не се замисля колко струва плескавицата, щото плескавици могат да ядат всички ама колите са на цените в БГ, а заплатите са тройни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
gabarduk
преди 9 години
дай боже и при нас такава бедност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Стига с тази средна заплата бе. Скоро бях във Финландия Заплатите са в пъти над нашите, но хората са бедни и им личи от далеч защото цените са.... абе не питай. Билетче за автобус - 3 евро за такъв до събърб - 5 евро. Бира в магазина - 2 евро в заведение - 7 евро. Тоалетна - 1 евро. Добре ли е а?Като се върнах - две плескавици при Миро - 6 евро. За какво говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Нека да изясним едно нещо. В силициевата долина НЕ РАБОТЯТ САМО КАЛИФОРНИЙЦИ! Дори напротив, работят хора от цял САЩ, от цял свят, Когато започнат поляци, румънци и чехи да се местят в БГ за да търсят работа в ИТ, тогава ще има шанс да стане. За момента, българи се местят в Бърно и в Братислава за да работят в ИТ а не обратното, така че анализа е тотално сбъркан. Бъдещето е на места, които могат да предложат хубави условия за живот. - климат ( имаме го), инфраструктура, социална сигурност, чистота, добро управление, ниски данъци. Ако предложиш това, всеки предприемач ще дойде и всеки работник - също. Ако не. изтичането на мозъци няма да спре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 9 години
130 са си 65 хил евра , ако вземем средна заплати в ЕС 1 500 евра това са си над 40 месечни заплати на средно европейско ниво ......нека първо средния нашенец да го докара до това положение....после ще мислим за на горе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
...Абцелютно ше стане ...... , я колко силикон има по улиците / това цици , това мозъци / . А от силиконовите тикви на " политическата класа" - може да се черпи суровина поне стотина годинки ....мдаааа !Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още