IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната SPIC е китайският инвеститор с интерес към нов блок в Козлодуй

Правителството не отстъпва от заявките си, че изграждането на нова ядрена мощност няма да получи държавна подкрепа

16:43 | 21.06.16 г.
Държавната SPIC е китайският инвеститор с интерес към нов блок в Козлодуй

Държавната енергийна инвестиционна компания SPIC е китайският инвеститор, който се интересува от изграждането на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова до депутата от АБВ Кирил Цочев.

Петкова подчертава, че по време на разговорите, които са се провели между двете страни, не е взимано решение, нито са поемани конкретни ангажименти.

През ноември 2015 г. представители на китайската компания посетиха АЕЦ „Козлодуй“ и заявиха интерес за участие в изграждането на нова мощност на площадката. След това са проведени и допълнителни срещи в „рамките на потенциалното сътрудничество“ в България и Китай, отбелязва енергийният министър.

„Водените разговори се провеждат при стриктно спазване и придържане към заложените в правителствената програма приоритети в сектор „Енергетика“, пише в отговора на Петкова, публикуван на сайта на парламента.

Позицията на българското правителство за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“ е, че това може да стане, ако проектът е икономически обоснован, при наличие на стратегически инвеститор и без предоставяне на държавни гаранции.

Правителството ще позволи реализацията на идеята и ако няма ангажимент за дългосрочно изкупуване на произведената електроенергия, а цената не се миксира с тази на съществуващите блокове. 

Справка в корпоративния сайт на SPIC показва, че компанията има капитал от 45 млрд. юана и активи за 775,1 млрд. юана. Компанията инвестира не само в енергетика, но и в логистика, финанси, опазване на околната среда и високи технологии. Инсталираните й енергийни мощности са с капацитет 107,4 гигавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още