IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Турция е на дневен ред

Решението на проблема с бежанците е разрешаването на кризата в Сирия, подчерта българският президент Росен Плевнелиев на среща с премиера на Турция

11:14 | 28.09.15 г. 2
Газовата връзка с Турция е на дневен ред

Изграждането на газовата връзка с Турция е на дневен ред, увери президентът на България Росен Плевнелиев след срещата си в Ню Йорк с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Проведеният разговор е в рамките на 70-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пишат от Прессекритариата на Президентството.

Газовата връзка между двете държави е един от начините за диверсификация на доставките за страната ни. След първоначалните активни действия в началото на 2014 година обаче работата по нея постепенно замря. В момента Турция се подготвя за нови избори, които ще се проведат в началото на ноември и проектът не е обсъждан официално между институциите.

Политическата нестабилност в Гърция пък беше причината за отлагането на подписването на окончателното инвестиционно намерение за интерконекторната връзка „Комотини – Стара Загора“. В началото на септември обаче българският енергиен министър призна и че в момента няма осигурено финансиране за проекта и тепърва ще се водят преговори с европейските партньори за реализацията на газовата връзка.

В Ню Йорк Плевнелиев и Давутоглу са обсъдили още и проекта за изграждане на скоростен влак от турска страна до българската граница, жп участъка от Пловдив до Свиленград, чиято модернизация се извършва в момента, както и магистрала „Марица“, която трябва да бъде напълно изградена до края на октомври.

Тема на разговорите между двамата са били и бежанците, чийто брой в Турция вече надхвърля 2 млн. души.

„Българската страна оценява полаганите от турските власти усилия за недопускане на нелегални имигранти на територията на страната ни. Благодарни сме на нашите турски колеги, които показват в последните месеци, че заедно сме по-ефективни“, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев посочи, че двете държави съвместно разработват специални механизми за контрол и охрана на българо-турската граница. Пример за това е постигнатото споразумение за създаването на център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция. Според държавния глава дългосрочно и устойчиво решение на проблема с бежанците може да бъде намерено само с разрешаване на кризата в Сирия.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Въпросът за избора на генерален секретар на ООН ще бъде сред обсъжданите теми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Нали до толкова ти стига акълът да се сетиш, че и за тази работа, както и за "онази", трябват двама? Няма как да се свържеш с някой, който не иска да се свързва с теб?!Единствените, които до сега са искали, са руснаците, ама пък тях ние не ги искаме! Та така... ще си останем необвързани.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Tesi gasovi vraski gi stroite ot 15 godini no vse oshte nama savarshena nito edna Predishnia president pak redovno podpisvashe dogovori sa dostavka na gas ot Aserbeidjan no nikoga ne kasa kak she go transportirame tozi gas Prosto mediini isavi i nito edna savarshena gasova vraska Dage nama i sapochnati
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още