IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на дървесина може да се окаже с нулев ефект

Забраната може да наруши принципите на пазарната икономика, смята председателят на Асоциацията на горските фирми

11:54 | 27.02.15 г. 3
Забраната за износ на дървесина може да се окаже с нулев ефект

Забраната за износ на дървесина няма да реши проблема с незаконната сеч и може да наруши принципите на пазарната икономика. Това мнение изказа пред БНР инж. Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми.

Земеделската комисия в парламента реши от 6 април тази година да бъде забранен износът на дървесина. Забраната ще бъде три месеца, като в този период ще трябва да се измислят адеквантите мерки, които да ограничат незаконната сеч.

Според Пенков тези мерки са кратки, а въпросът трябва да се реши законодателно

„Това е крайна мярка, която ще се отрази на бизнеса. С нея могат да се нарушат принципите на пазарната икономика и дългосрочното планиране. Освен това ще се отрази зле на бизнеса и на онези фирми, които имат търговски връзки с компании от ЕС. Убеден съм, че ще има компании, които ще тръгнат да търсят правата си по съдебен ред. И компаниите ще спечелят, когато представят своите контракции и неизпълнения”, коментира той.

По думите му мярката ще бъде с нулев ефект и ще наруши връзките на производство и реализация на дървесината.

"Цената на дървесината е изключително ниска и не очаквам да падне още", каза още Пенков.

Той прогнозира, че след тези три месеца на забрана нищо няма да се случи, като ще се направят някои козметични промени в Закона. Пенков смята, че Агенцията по горите трябва да излезе от Министерството на земеделието и да бъде самостоятелна агенция към Министерския съвет.

Целта на забраната, която се търси в момента, е да се отговори на високия обществен интерес по темата за незаконната сеч, обясни от своя страна председателят на земеделската комисия в Народното събрание Румен Христов в предаването "Преди всички".

По думите му другата цел е да се даде стимул Министерството на земеделието да седне заедно с браншовите организации и да помисли какви да бъдат промените в Закона за горите.

„В условия на пазарна икономика с непазарни механизми кой знае какви ефекти няма да има, но мярката има възпиращ, възпитателен ефект”, призна той.

„Големият проблем за мен е, че много групи добиват дървесина за отопление. Тази масова сеч, за която се говори, с камиони, багери и т.н. – я няма. Такива големи обеми, за които се говори, не може да бъде изнесена”, смята Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Напротив - дърветата са екологично гориво. Смогът и пушекът са от въглища и други гадости, които се горят. Дърветата са и възобновяем източник на гориво, но се прекалява със сеченето. И износът е една от основните причини. Да не говорим, че се изнася суровина, а не произведен продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Radoslava
преди 9 години
Правилно казва г-н Христов, че същността на проблема е прекомерното използване на дървесина за отопление. А това нито е екологично, нито е здравословно. Зимно време градовете ни се покриват със смог от пушек. Затова следва да се ограничи и забрани използването на отопление на твърдо гориво в градовете ни. Акцизът върху въглищата следва да се увеличи с пъти, като такъв следва да се въведе и върху дървата за отопление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Горите са здраво изсечени. В краищата им има оставени малко дървета, вътре са през 20 метра дърво. Наводненията ни го показват де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още