IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Николов: Таргетът за SOFIX е 330 пункта

Българският пазар не изживя силни ръстове през 2009 и началото на 2010 г., каквито имаше в Румъния и Украйна например, уточнява анализаторът

13:11 | 25.05.10 г. 29
Александър Николов. Личен архив
Александър Николов. Личен архив

Александър Николов е портфейлен мениджър в УД Карол Капитал Мениджмънт. Във връзка с динамичните пазарни тенденции от последните седмици го потърсихме за отговори на наболяли въпроси.

- Г-н Николов, каква е целта пред SOFIX?

Трендът e низходящ. Ако някой е имал колебания, че трендът е низходящ, след пробива на 415/420 пункта с ускоряването на спада, вече едва ли се колебае. Минималният таргет е спад до 330 пункта - това ниво е 61,8% корекция на качването от дъното от март 2009 г. до върха от септември 2009 г.

- Какво ще се случи след това?

Зависи по какъв начин се държи SOFIX и докъде падне, в момента по-голямата картина също е негативна. Преди да започне движение нагоре, трябва да се формира дъно, след което бихме могли да разсъждаваме за поскъпване. Преди да има формирано дъно (а този процес ще отнеме месеци), следва да респектираме низходящия тренд.

- Целта от 910 пункта за SOFIX остава ли?

910 пункта отговаря на 61,8% корекция на целия спад от 2007 до 2009 г. Пазарът показа, че не е готов за такова движение и засега то не е актуално. Първо трябва да се смени краткосрочния тренд, а след това и средносрочния, което ще отнеме месеци. Това ниво остава дългосрочна цел, като тя става все по-дългосрочна с оглед развитието на пазара сега.

- Румънците и украинците изживяха ли своята корекция от 61,8% на целия спад след 2007 г.?

Да, румънците изживяват корекцията на големия спад и дори надхвърлиха с малко изискваните 61,8%. Украйна се справи доста по-добре и почти достигна върха си, като остана със само 20% под него. Сега тези два пазара стремглаво падат. Там текущата картина не е толкова добра.

- Защо в Румъния и Украйна коригираха спада си с 61,8%, а ние не?

Това е голяма тема. Вероятно там пазарите са по-ликвидни и това за мен е основната причина. Явно ниската ликвидност тук беше фактор пазара да замре. В Украйна 20-тата по ликвидност емисия е по-ликвидна от първата по ликвидност тук.

- Каква е ситуацията на американския пазар и по-точно при индекса S&P 500?

Американският пазар в момента е по-скоро в ситуация на голяма паника, което съответства на формиране на дъно и би трябвало да сме близо до формирано дъно. Очаквам то да е около 1040-1045 пункта за S&P 500. Ако отидем много по-надолу, би било доста негативен сигнал. Ако в близките три дни пазарът успее да формира дъно, ще е позитивен сигнал.

- Какво ще стане, ако големите риби направят фалшив пробив до 1000 пункта например?

Важно е дали ще остане трайно под 1040 пункта, или ще направи спад, който още в същия ден ще бъде покрит. Фалшив пробив е възможен, защото на пазара всеки се опитва да вземе парите на останалите.

Трендът в САЩ си остава настрани и има шансове по-късно през годината да се върнем до постигнатите наскоро върхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
sting
преди 13 години
нали се сещате, че автора взима по няколко хиляди лева заплата за да си живее в измисления свят на техн. анализ на SOFIX. Мисля че, като участници на капиталовия пазар трябва да имаме много повече изисквания към нашите портфолио мениджъри, ПФ и КФН. Докато човек, който прави такива анализи и има клиенти, означава че лудият не е той, и че явно си заслужаваме пазара. Сега ще продаде, после ще почне да купува и всичко това на гърба на собствените си клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
CADAVER
преди 13 години
Интепесно това 330 пункта колко дни ще го държат на началната страница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
swot
преди 13 години
Kakto sam si go kazwa choweka: ideqta e da se wzemat parite na ostanalite ot pazara..za tova Karol puskat prognozi a 3 dni predi twa razprodawat kato ludi. neznam kak se wruzwat oshte horata na podobni neshta. Bezumie e da prawish tehnicheski analiz na Sofix i karol da ne se prawiat che ne znaiat za towa ima pone 10 prichini
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Не споря относно "способностите" на такива "палячовци" да смятат и моделират в луксозните офиси, а искам да попитам само "Като си толкоз добър , що вече трета година не може да реализирате положителна доходност???". Само лъжи, обещания и кьорфишеци. Просто абдалите дето верват на такива измислени герои свършиха, БФБ е в тотална ликвидна криза и няма от къде да точат пари за личните си нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
unseen
преди 13 години
До този момент А.Николов с неговите шмекерий и експерименти леко ме дразнеше .От този момент се дразня на Карол .Не е луд тоя дето яде баницата ....Жалко в Карол има свестни пичове но....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
CADAVER
преди 13 години
Отново няма да "познае"!Както то години насам.Интересното е че се продължава това изтипосване на първи страници, вземане насериозно на досега неверните предсказания, умишлената поява само при спадове... все познати и омръзнали отигравания на ситуацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
R13
преди 13 години
Много добър анализ. Обаче питам Аз.....защо г-н Ал. Николов не каза за низходящият тренд когато му беше времето, а сега. Едва ли техническият анализ не го е показал тогава. Маже би да не се всява паника??? - то тогава при свършен факт и да ми анализира видното - то това бих казала че вече е фундамент а не технически анализ! Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
sting
преди 13 години
Не искам да влизам в спор относно техническия анализ. Нека всеки си направи сам изводите и да използва това, което му работи най-добре. Но технически анализ върху Софикс е повече от несериозно, не искам да използвам по-силни думи. Липсата на две основни фундаментални условия за да се прави технически анализ. Именно липса на къси продажби, която ще направи биковете и мечките равностойни, в момента мечките не печелят при падащ индеск и второто, липсата на ликвидност..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
GRio
преди 13 години
За съжаление все още не разбирам от управление на фондове достатъчно, за да преценявам стратегии... Но тук не коментирам управлението на договорни фондове, а само анализа относно СОФИКС. А иначе не виждам проблем, ако една стратегия се мени чести - ако изкарва пари от това. Ако не изкарва - каквато и да е - полза няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
metody72
преди 13 години
лично аз това много нагоре не го виждам в близките години на фона на световните пазари нашия да върви нагоре е абсурд ,въпрос:какво правеше нашия пазар през последната година докато водещите индекси правеха своето корективно рали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още