IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат бюджетен дефицит до 4,8% в края на годината

Оценката за намаляване на приходите в бюджета е от порядъка на 2 млрд. лева, като намаляването идва от по-ниска събираемост на ДДС, акцизи и корпоративен данък

13:36 | 25.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Предлагат бюджетен дефицит до 4,8% в края на годината

В проекта за актуализация на държавния бюджет, който разглежда днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), е записан 4,8% бюджетен дефицит за тази година. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев преди днешното заседание на тристранния съвет.

По думите му бюджетният дефицит би могъл „да се бори“ с фискалния резерв, но ако се гарантира впоследствие възстановяване на резерва от приватизационни сделки и емитиране на дълг. Оценката за намаляване на приходите е от порядъка на 2 млрд. лева, като намаляването идва от по-ниска събираемост на ДДС, акцизи и корпоративен данък, посочи Велев, цитиран от БТА.

В началото на май премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавният бюджет за 2010 г. ще бъде актуализиран. По думите му тогава основните направления на актуализацията ще бъдат за увеличаване на разходите за осъществяване на инфраструктурни проекти и за по-високи социални разходи.

Предлага се също 220 млн. лв. от резерва на НЗОК да бъдат отблокирани, за да може да се осъществи здравната реформа. С планираната бюджетна актуализация ще се отпуснат допълнително и 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите, посочи в началото на месеца Борисов.

Според първоначалния вариант на актуализация, 148 млн. лв. ще отидат за социално подпомагане, главно за безработни и за обезщетения при съкращаване от държавната администрация. Други 10 млн. лв. ще са за подпомагане на заетостта.

Във връзка с предстоящите инфраструктурни проекти се отпускат допълнителни средства на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на транспортното министерство, беше съобщил премиерът.

Сега Велев уточни, че се предвиждат допълнително 180 млн. лева за инфраструктурни проекти, няколко милиона за жп-инфраструктура и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
RSG
преди 13 години
Bat Boboiko oprai deficita ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още