IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализират бюджета*

Премиерът обясни, че се дават повече пари за инфраструктура и социални разходи. "Дефицитът в края на годината ще бъде в рамките на допустимото", коментира Дянков

13:22 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Актуализират бюджета*

Държавният бюджет за 2010 г. ще бъде актуализиран, съобщи премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Министерски съвет.

По думите му основните направления на актуализацията ще бъдат за увеличаване на разходите за осъществяване на инфраструктурни проекти и за по-високи социални разходи.

Предлага се 220 млн. лв. от резерва на НЗОК да бъдат отблокирани, за да може да се осъществи здравната реформа. През миналата седмица парламентът отхвърли идея за отблокиране на средства от резерва на касата. Предложението беше за 450 млн. лв.

С планираната бюджетна актуализация ще се отпуснат допълнително 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите, тъй като те „няма с какво да живеят“, посочи Бойко Борисов. 

148 млн. лв. ще отидат за социално подпомагане, главно за безработни и за обезщетения при съкращаване от държавната администрация. 

Други 10 млн. лв. ще са за подпомагане на заетостта. 

Във връзка с предстоящите инфраструктурни проекти се отпускат допълнителни средства на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на транспортното министерство. 

По-конкретно 50 млн. лв. ще бъдат дадени допълнително за плащане на турската фирма Мапа Дженгиз за магистрала „Люлин“. Борисов коментира, че съвсем скоро злоупотреби във връзка с магистралата ще бъдат дадени на прокуратурата, но в момента нямало друг начин да се довърши проекта до края на годината. Ако магистралата не бъде завършена в срок, България ще загуби 250 млн. лв.

300 млн. лв. ще бъдат отделени за заплащане на поръчаните от френската фирма Eurocopter военни хеликоптери

Средства ще бъдат насочени и за строителството на Дунав мост 2. Над 30 млн. лв. се предвиждат за магистрала „Марица“. 

Предвидени са пари и за: ремонта на моста на улица „Брюксел“ в София, северната и южната дъга на околовръстния път в столицата, за кръстовището на бул. „Черни връх“, пътни възли във Велико Търново, Бургас и Варна и др. 

По думите на премиера се очаква от данъци и акцизи върху цигари, алкохол и горива да бъдат събрани с 500 млн. лв. над планираните приходи до края на годината. С тези приходи ще бъдат финансирани част от планирани нови разходи. Ще бъде емитиран и държавен дълг.

„Структурният дефицит няма да се промени. Дефицитът в края на годината ще бъде в рамките на допустимото“, коментира финансовият министър Симеон Дянков.

*Допълнено към 13:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още