IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Европа е изправена пред “времена на предизвикателства“

Нужно е правителствата да вземат радикални мерки за подобряване на финансовото си положение, уверен е шефът на ЕЦБ

14:44 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Европа е изправена пред “времена на предизвикателства“

Европа и Европейската централна банка (ЕЦБ) са изправени пред „времена на предизвикателства“, които изискват правителствата да вземат радикални мерки за подобряване на финансовото си състояние, заяви президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Именно страховете за финансите на страни като Испания, Гърция, Португалия и Ирландия предизвикаха срив от 15 на сто в стойността на еврото от началото на годината. Заради тях ЕЦБ прибегна до изкупуване на правителствени облигации, за да увеличи ликвидността във финансовата система.

„Сблъскваме се с напрежение на финансовите пазари, трудна фискална ситуация в някои части на еврозоната, а от това произтича негативно влиянив за функционирането на монетарната политика“, посочи Трише, цитиран от CNBC.

Шефът на ЕЦБ обяви, че правителствата не бива да разглеждат изкупуването на облигации от страна на ЕЦБ като начин да избягат от необходимите реформи на разходите и съкращаване на бюджетите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още