IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке и Трише: Развиващите се страни ключови за финансовата стабилност

Подобрението на политиките и регулаторните рамки на развиващите се пазари има ефект отвъд самите тези икономики, смята шефът на Фед

10:17 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке и Трише: Развиващите се страни ключови за финансовата стабилност

Ръководителите на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише подчертават в отделни изявления, че развиващите се икономики са ключов фактор за глобалната финансова стабилност, предаде Ройтерс.

По думите на Бернанке световната икономика зависи все повече от развиващите се пазари за поддържането на силно вътрешно търсене и икономическа и финансова стабилност.

Подобрението на политиките и регулаторните рамки на развиващите се пазари има ефект отвъд самите тези икономики, смята той.

В отделно изявление, подготвено за пресконференция по време на срещата на финансовите министри и ръководители на централни банки на страните от Г-20 в Южна Корея в края на тази седмица, Трише посочва, че развиващите се икономики са били източник на сила по време на световната финансова криза.

Характерен аспект на кризата беше, че тръгна от индустриализираните икономики. Развиващите се страни също бяха тежко засегнати, но като група останаха източник на сила за световната икономика, казва Трише в предварително подготвеното за пресконференцията изявление. Изказването на Бернанке също е предварително записано за събитието.

Бернанке дава за пример Южна Корея, заявявайки, че действията на правителството и централната банка на страната, предприети след азиатската финансова криза от края на 90-те години на миналия век, са помогнали на Южна Корея да устои на сегашната криза.

Предприетите действия са включвали натрупване на бюджетен и търговски излишък и принуждаване на банките да се подготвят за кризисни ситуации. Освен това централната банка се е фокусирала върху стабилността на цените в страната, а не върху стабилизиране на валутния курс, което е помогнало на страната по време на кризата, подчертава Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още