IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се отказва от Windows поради съображения за сигурност

Новите служители в Google могат да избират между Mac на Apple или PC с операционна система Linux

11:06 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google се отказва от Windows поради съображения за сигурност

Американската компания Google забранява използването на операционната система Windows на Microsoft в своите офиси, поради съображения за сигурност, съобщава Financial Times.

Решението за преминаване към друга операционна система е взето още през януари, след като беше извършена успешна хакерска атака срещу Google в Китай. То ще засегне повече от 10 000 служители на Google по цял свят.

„Не се занимаваме повече с Windows. Системата е проблем за сигурността“, казва служител на Google, цитиран от изданието.

„След атаката в Китай, много наши служители преминаха от Windows към Mac OS“, казва друг служител на Google.

На новите служители се дава възможност да си изберат между Mac на Apple или PC с операционна система Linux. „Linux е отворен код и на нас това ни харесва“, казва трети служител на Google. “Microsoft не ни допада толкова.“

В началото на януари на някои от новите служители все още им е било позволено да инсталират Windows на лаптопите си, но това не е било разрешено за настолните компютри в офисите на Google. От компанията отказват да коментират сегашната си политика.

Операционната система Windows е широко известна с това, че е по-уязвима към хакерски атаки и става по-лесна жертва на компютърни вируси от всяка друга операционна система, пише Financial Times.

Служители на Google, които искат да останат с Windows, трябва да искат разрешение за това на „много високо ниво“, казва служител на компанията. „За да получиш PC с Windows, трябва да имаш одобрение от изпълнителен директор“, казва друг служител.

Освен полуофициалната политика да не се използва Windows, след китайските атаки самите програмисти, които работят в Google, са станали по-загрижени за сигурността си. „Особено след паниката около Китай много колеги преминаха към Mac от съображения за сигурност“, казва служител.

Според служители решението е също и опит да се улесни преминаването към собствени продукти, включително очакваната в скоро време нова операционна система на Google - Chrome, която ще се конкурира с Windows.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още