IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Германия намаляват благодарение на износа

Нивото на безработица в Германия пада до 7,7% през май от 7,8% през април

12:33 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработните в Германия намаляват благодарение на износа

Броят на безработните в Германия намаля два пъти повече от очакваното през през май благодарение на увеличаващия се износ, който повиши приходите на немските компании.

Безработните лица в най-голямата европейска икономика са намалели с 45 хил. до 3,25 млн. души в края на май. Това е най-ниското ниво от декември 2008 г. насам и е знак за стабилизиране на пазара на труда в страната. Нивото на безработица в Германия пада до 7,7% през май в сравнение със 7,8% през април.

Икономистите очакваха лицата без работа в страната да са с 18 хил. по-малко в сравнение с април.

Еврото е поевтиняло с 15% от началото на тази година, а това е силен стимул на немския износ, тъй като намалява цените на немските стоки на външните пазари. Износът на Германия скочи с 10,7% на месечна база през март, което е рекорден ръст за последните 18 месеца. По този начин търговският излишък на страната се разрасна до 17,2 млрд. евро през март в сравнение с 11,6 млрд. евро преди година.

В отговор на увеличеното търсене на техните стоки немските компании не само намалиха съкращенията, но и започнаха да наемат нови служители заради по-голямото производство.

Bundesbank очаква немската икономика да отчете силен ръст през второто тримесечие благодарение на растежа на износа и фабричния сектор. Брутният вътрешен продукт на страната се повиши с 0,2% през първите три месеца на тази година, след като се сви с 4,9% през 2009 г. Според финансови анализатори на Bundesbank степента на оползотворяване на производствения капацитет на страната ще се върне на нивата си отпреди началото на кризата до края на текущото тримесечие.

Отделни данни за Германия по-рано днес показаха, че продажбите на дребно в страната са се повишили с 1% през април спрямо март, когато се свиха с 1,6%. Вътрешното потребление в страната си остава занижено в началото на тази година, подхранвайки дисбалансите в немската икономика, чийто главен двигател продължава да бъде износа.

Към 12:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2137 долара, като от началото на валутната сесия днес единната валута губи 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още