IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Германия с рекорден за последните 18 години ръст

Търговският излишък на страната се е увеличил до 17,2 млрд. евро през март

11:17 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Германия с рекорден за последните 18 години ръст

Възстановяването на световната икономика и на потреблението даде своето отражение и върху износа на Германия, който се увеличи с рекордно за последните 18 години темпо през март.

Износът е източник на около една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика. През 2009 г. Германия отстъпи на Китай водещото място на най-голям износител на стоки на света.

Износът на немски стоки се увеличава с 10,7% на месечна база през март, което е рекорден месечен ръст от юли 1992 г. Коригираните със сезонните колебания данни се оказаха много по-добри от очакваното от анализаторите увеличение от 3% на месечна база, предаде Bloomberg.

През февруари немският износ също се увеличи силно с 5,1% на месечна база.

Стойността на вноса в същото време скача още повече с 11% в сравнение с февруари.

Търговският излишък на страната се е увеличил до 17,2 млрд. евро през март спрямо 12,7 млрд. евро за февруари и 11,6 млрд. евро за нарт 2009 г.. Излишъкът по текущата сметка, който включва и търговията с услуги, се повишава до 18 млрд. евро спрямо 9,3 млрд. евро за февруари.

По-големият износ е предвестник за увеличаване на производството на германските компании, а това ще помогне на немската икономика да превключи на по-висока скорост през тази година, след като БВП на страната отчете нулев ръст през четвъртото тримесечие на 2009 г.

За това свидетелства и индексът на бизнес доверието в Германия на пазарния институт Ifo, който стигна най-високата си стойност за последните две години през април, докато в същото време активността във фабричния сектор и сектора на услугите продължи да расте.

Възстановяването на немската икономика обаче засега не е съпроводено от подобни тенденции в другите европейски икономики. Самият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви през миналата седмица, че икономическото възстановяване на еврозоната ще бъде неравномерно и може да е доста нестабилно през тази година.

Европейският съюз, Международният валутен фонд и ЕЦБ обявиха безпрецедентен план за спасяване на еврозоната този уикенд на стойност 750 млрд. евро.

Миналия уикенд решиха те решиха да заделят 110 млрд. евро финансова помощ за Гърция, от които 22,4 млрд. евро са предоставени от Германия. Според икономисти точно на това се дължи най-лошия резултат от Втората световна война насам за партията на Християндемократите на Ангела Меркел след изборите в най-гъсто населия немски щат Северен Рейн-Вестфалия.

Еврото поскъпва силно с 2,4% срещу долара от началото на днешната валутна сесия, след като отбеляза 14-месечно дъно от 1,2595 долара за евро. Към 11:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3057 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още