IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отказа на GM исканата помощ за преструктуриране на Opel

Главният изпълнителен директор на Opel Ник Рaйли е посочил, че не разбира причините, поради които молбата на компанията е отхвърлена

09:45 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия отказа на GM исканата помощ за преструктуриране на Opel

Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле е отхвърлил искането за държавна помощ от страна на General Motors (GM) за европейското подразделение на компанията Opel, предаде ВВС.

От GM искаха от Германия гаранции върху заем от над 1 млрд. евро, за да могат да наберат средства за преструктурирането на Opel.

Някои германски политици обаче бяха недоволни, че GM иска помощ, въпреки че компанията изплати дълговете си, получени от щатското правителство.

В сряда специална комисия, която обсъжда отпускането на заеми на компании, засегнати от рецесията, проведе среща, за да обмисли искането, но не успя да постигне решение. Така въпросът беше прехвърлен на Брюдерле, който заяви: "Сигурен съм, че Opel ще има добро бъдеще без кредитни гаранции."

Главният изпълнителен директор на Opel Ник Рaйли е посочил, че не разбира причините, поради които молбата на компанията е отхвърлена.

GM излезе от процедурата по фалит през юли миналата година, а през май тази година отчете първата си тримесечна печалба от близо три години. Компанията изплати заема в размер на 8,1 млрд. долара, получен от щатското и канадското правителство.

За преструктурирането на Opel от GM обявиха, че ще инвестират около 1,9 млрд. евро, като искат кредитни гаранции за 1,8 млрд. евро от европейски правителства, включително отказаните от Германия 1,1 млрд. евро.

По думите на Рaйли британското и испанското правителство са дали сигнал, че са склонни да дадат исканите гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още