IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И дефицитът, и емитирането на дълг – презастраховане, отсече Дянков

Ако всичко с икономиката се развива добре, дефицитът можело да бъде и под 3%

18:14 | 10.06.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
И дефицитът, и емитирането на дълг – презастраховане, отсече Дянков

Предвиденото в актуализацията на Държавния бюджет за 2010 г. емитиране на външен дълг е презастраховане, аз по принцип не съм привърженик на увеличаването му, каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на съвместното обсъждане на актуализацията от парламентарните комисии по икономика и енергетика и по бюджет и финанси.

Комисиите одобриха с мнозинство актуализацията, като се очаква Закона за промяна на Закона за държавния бюджет да се обсъжда на първо четене в пленарна зала следващата седмица. За актуализацията на бюджета премиерът обяви в началото на май, когато бяха съобщени и основните направления на допълнителните разходи.

В средата на май Симеон Дянков официално съобщи, че тази година няма да се издават еврооблигации, тъй като това е станало трудно заради проблемите на Гърция. Той тогава даде пример, че, ако вземем заем от 1 млрд. евро, то при лихва от 7-8% страната ни ще трябва да плаща години наред 150-200 млн. лв. годишни лихви, което според него е излишно.

Сега обаче с настоящата актуализация се определя, че новият държавен дълг може да се увеличи до 3,5 млрд. лв., или с 800 млн. лв. над първоначално предвидената стойност в бюджета от 2,7 млрд. лв. В тази връзка бившият министър на финансите и настоящ депутат от Коалиция за България (КБ) Пламен Орешарски коментира, че това се очертава да бъде първото от 12 години насам увеличение на държавния дълг, което не е добре.

Орешарски отбеляза, че според неговите изчисления при бюджетен дефицит от 4,8% на касова основа и предвид заложените промени в приходите и разходите, то бюджетният дефицит на начислена основа, т.е. по методологията на Европейския съюз (ЕС), би трябвало да бъде 3%. В проекта за актуализацията на бюджета от правителството обаче е заложена стойност от 3,8%.

Дянков се съгласи с констатацията, допълвайки, че така правителството се „презастрахова“ и ако икономиката в България и ЕС се развиват по-добре, то дефицитът ще е по-нисък от 3,8%.

Пламен Орешарски, както и бившият министър на икономиката и енергетика Румен Овчаров се обявиха против възможността за падане на фискалния резерв до 4,5 млрд. лева, защото това е почти „санитарният минимум“ и тогава „какво ще правим през следващата година“. По думите на Овчаров основната роля на актуализацията на бюджета е „да узакони изхарчването на фискалния резерв“. Той подчерта, че всъщност фискалният резерв е „най-добрата застраховка“, а не емитирането на облигации, „което е и скъпо“.

Съпредседателят на „синята“ коалиция Мартин Димитров изказа становище, че е по-добре още да се свият разходите за държавна администрация, а дефицитът да е по-малък, като за 2011 г. да се направи всичко възможно той да е до 3%.

Мартин Димитров обърна внимание, че ще се изхарчат 116 млн. лв. за субсидии за тютюнопроизводители, а се намаляват парите за лечение на хората и за образование, които са в пъти по-малко.

В тази връзка Дянков коментира, че въпросното решение е взето с мнозинство от правителството, а при гласуването на промените на бюджета парламентът може да реши друго, в т.ч. и за средствата за тютюнопроизводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
falkooo
преди 13 години
тиутиуна е препитание хората се трудят за да оцелеят,на вас жи е много лесно да гоВорите само глупости.БЪЛГАРИН СЪМ ХРИСТИЯНИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
falkooo
преди 13 години
еи не6тасни бг народе аз съм българин и сея тиутиун като много други българи,не сеят само турците,няма солидарност в тази дърйава,утре пък мойе да се налойи аз да те подкрепя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 13 години
Защото краставичарите и сливарите не са турци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 13 години
Още трябва да се намаляват бюджетните разходи, особено за заплати на администрацията. Вземат повече от една частна фирма, което е абсолютна глупост и не може да бъде обяснено.Какви са тия тютюнопроизводители и защо се налага да ги субсидират ? И то с години ? Защото в моите представи производство на цигари е един високо-рентабилен бизнес. Защо трябва някой в този бранш да се субсидира. Това някаква особенност на културата тютюн ли е ? Защо не субсидираме и краставичарите и тея дето садят сливи и ябълки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
nearvana
преди 13 години
PE, изпревари ме за секунда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
nearvana
преди 13 години
явно лихвите са 150-200 млн. ЛЕВАжурналя, ко да ги праиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
EquityPrivate
преди 13 години
Цитирали са го сигурно грешно. Става въпрос за 150м BGN, а не EUR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Bill-bg
преди 13 години
"Той тогава даде пример, че, ако вземем заем от 1 млрд. евро, то при лихва от 7-8% страната ни ще трябва да плаща години наред 150-200 млн. евро годишни лихви, което според него е излишно"Е как така при лихв.% от 7-8 годишно върху 1 млрд. ги получава тези 150-200 млн. годишна лихва този министър. По моите прости сметки това са 70-80 млн. лихва годишно.... Това ще трябва да е някакъв нов вид финансова математика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още