IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-известните златни монети в света?

Когато се заговори за инфлация, настъпва часът на инвестициите в злато – вижте кои са любимите монети на любителите на метала

11:44 | 17.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кои са най-известните златни монети в света?

Златото традиционно се смята за спасителен остров във времена на криза и икономическа нестабилност. Израз на това са и рекордните стойности, в близост до които се търгува жълтият метал през последните седмици, както и засиленият интерес към него от началото на финансовата криза досега.

Инвестицията в злато през последните години става все по-лесна и има различни начини да се включим на пазара. Повечето от тях обаче не са свързани с физическото притежаване на злато, а по-скоро с виртуалното такова – чрез фючърсна търговия, инвестиция в ETF, компания производител и т.н.

Особени трудности има при физическата търговия с кюлчета злато, тъй като, особено в България, вторичният пазар е доста недоразвит. Това предполага големи спредове между цените купува и продава на метала, което намалява значително атрактивността на инвестицията.

Тук на помощ идва търговията със златни монети, която отключва вратите на този пазар за доста по-широк кръг желаещи да инвестират в благородния метал. Монетите са стандартизирани, знае се каква е стойността им и е лесно да бъдат обменяни между колекционери и инвеститори.

Монетните дворове пък на драго сърце емитират нови монети, търсейки поводи в различни събития от обществено-политическия живот по света. Това ги кара да секат монети, посветени на личности, събития, географски местности и животни, с които да привличат интереса на колекционерите.

Въпреки това обаче инвеститорите си имат фаворити и залагат основно на тях в търговията. В галерията към статията можете да видите как изглеждат осемте монети, които в настоящия момент се радват на най-голям интерес от страна на купувачи и продавачи. Класацията е направена от немския вестник Financial Times Deutschland и в нея попадат произведения на различни монетни дворове по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
не мисля ,че е особен пробрем да осребриш алтъните на баба си.....!!!!.... просто се паркираш в някой от големите молове намираш тавекс, прибираш кинтите и после отиваш на кафе с приятна компания......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Веско
преди 13 години
Доста слабичка статия. А пък примерите - направо тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още