IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Благородният метал поскъпва значително през последните дни, тъй като парите се насочват към сигурни активи и нисък риск

12:51 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Треска за злато: Как да се включим на пазара

През последните дни ставаме свидетели на значителни движения на пазара на злато. Цените на благородния метал отново започват да се повишават след кратка пауза и пак се насочват към 1 000 долара за тройунция. Котировките на ценния метал се устремиха нагоре заради неясното състояние на американската икономика и само за няколко дни се повишиха с около 100 долара до нива от над 940 долара за тройунция.

Това повдига няколко логични въпроса сред инвестиционната общност – къде се търгува златото, под каква форма става това, възможно ли е да го притежаваме физически или просто сме горди притежатели на ценния метал „на книга“ и други подобни.

Това ни накара да съберем информацията на едно място и да я предоставим на имащите интерес към подобни инвестиции пазарни участници у нас. Преди всичко обаче трябва да подчертаем дългосрочният характер на инвестицията в злато и обстоятелството, че физическото му придобиване би трябвало да е лишено от краткосрочен спекулативен мотив, а по-скоро да е продиктувано от търсене на дългосрочна възвръщаемост.

В каква мерна единица се измерва златото за търговия?

За целите на търговията златото се измерва в тройунции, като една тройунция се равнява на около 31,1035 грама. Като правило като инвестиционно злато, което се използва при международната търговия и междубанковите сделки се използва злато с чистота 995 - 999/1000 сто, като формите му биват различни – от малки плочки и монети до големи и тежки кюлчета. Именно кюлчетата с тегло от 1 кг (около 32,2 тройунции) са сред най-разпространената представа за това как изглежда златото в банковите трезори.

Какво представлява инвестиционното злато?

За целите на настоящия анализ се обръщаме единствено към инвестиционното злато, тъй като именно то представлява особен интерес за желаещите да използват ценния метал за извличане на печалба от търговия. В България инвестиционното злато е освободено от заплащане на ДДС, което прави придобиването му по-лесно, коментира за Investor.bg Иванка Василева, старши експерт в Дирекция "Злато и нумизматика" на Първа инвестиционна банка. Такъв тип злато обикновено е под формата на кюлчета или монети. Причината именно тези две категории да се приемат като инвестиционно злато е това, че техните форми, размери и характеристики са точно определени и стандартизирани, което значително улеснява търговията с него.

Към инвестиционното злато не се включват бижутата, тъй като те често се изработват от сплави, където златото не е чисто, а и уникалният им характер затруднява сделките и оценяването им. Голяма роля за това играе фактът, че значителна част от цената на бижутата се пада на труда за изработването им, което ги отличава от сеченето на монети и кюлчета.

Как можем да си купим злато?

Има няколко начина да се придобие злато, повечето от които обаче не ни позволяват да притежаваме ценния метал физически, тоест да го пипнем и да му се радваме отблизо. Начините да се придобие физическо злато е чрез закупуване на кюлче или монета, което е рядко предлагана услуга и често не носи печалба, тъй като цените са доста по-високи от пазарните.

В България златни монети могат да бъдат закупени от няколко банки, но трябва да се вземе под внимание обстоятелството, че част от предлаганите монети не са с инвестиционна стойност, макар да са изработени от благородния метал.

Злато на кюлчета може да се придобие от няколко банки. Към момента в Общинска банка предлагат възможност на клиентите си да придобият кюлчета от най-много 1 килограм, докато от ПИБ може да бъде закупено и кюлче от цели 12,5 килограма. В Общинска банка днес един грам злато струва 49,55 лв., което означава, че цената на килограм злато е 49 550 лв. „Цените се менят ежедневно, като за такова количество трябва да се изчака доставка“, каза за Investor.bg Николай Кръстев, началник отдел Касови операции в банката. Това е с около 5 хил лв. повече от спот цената, която днес се движи около 943 долара за тройунция (приблизително 32 250 долара или около 45 500 лв.).

Срокът за доставка на по-големите златни кюлчета от ПИБ е пет работни дни, а за последно цената се е движела около 47,9 хил. лв. От наличните кюлчета в банката към момента най-голямото тежи 100 грама, каза още Иванка Василева от банката.

Злато с реална доставка може да бъде поръчано и от няколко сайта в интернет, но те се намират в чужбина и българският клиент трябва да заплати пощенските разходи, които могат да се окажат доста високи.

Кои са най-търгуваните монети?

Като правило най-често търгуваните монети в света, а съответно и най-лесни за продажба в последствие са няколко от сечените от монетните дворове на САЩ, Швейцария, Южна Африка и т.н. монети. Такива са например Американските орли, които се секат от монетния двор на САЩ, произвежданите в Южна Африка монети Krugerrands, австрийската Виенска филхармония и т.н.

Къде е проблемът при инвестицията?

Основният проблем при инвестицията в злато е липсата на функциониращ вторичен пазар у нас. „Практика за изкупуване на злато у нас все още няма“, каза още Кръстев. От Общинска банка и ПИБ не изкупуват обратно злато на този етап. „Очаквам да се създадат необходимите предпоставки за подобен пазар в България след 3-4 години, тъй като до момента дори БНБ не осъществява такива операции“, заяви за Investor.bg Николай Кръстев. Според него това се дължи на дългосрочния хоризонт, който обикновено поставят пред себе си инвеститорите в суровината.

В този случай за инвеститора, купил физическо злато у нас, става доста трудно да реализира печалби. Вариантите са да се търсят златари или други заинтересовани лица, а това води до значително понижаване на цените и съответно понижаване на рентабилността на инвестицията. Остава и възможността златото да се изнася за продажба в чужбина, но това пък доста силно оскъпява цялата операция.

Какво тогава ни остава?

Ако сме решили да се насочим към покупка на злато, то алтернативните начини за придобиване на ценния метал са търговията с фючърси, която се предлага от всеки един валутен брокер, инвестицията във фонд, който влага средствата си в злато, или покупка от чужбина и съхраняване там. Така значително бихме ограничили спредовете и бихме могли да извлечем по-голяма доходност и то за по-кратък период.

Такава услуга се предлага от доста компании, като стойността на таксата за съхранение варира в зависимост от заявеното количество. Цената пък се доближава до пазарната поради степента на развитие на пазара в чужбина и е възможно златото да бъде продадено във всеки момент. Обикновено разликата между офертите купува и продава е около максимум 4-5 на сто, което предоставя достатъчно добра ликвидност.

При златото съществува и възможност за придобиване и на спот пазар. То също се осъществява на търговските платформи, които поддържат валутните брокери. Разликата с фючърсите обаче е, че се избягват транзакционните разходи за преминаване от един месец в друг при изтичане на контракта и на практика спот позицията може да бъде държан толкова дълго, колкото е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още