IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава извън глобалната тенденция към поскъпване на жилищата

Цените на имотите растат в над половината от включените в индекса на Knight Frank пазари

12:33 | 17.06.10 г. 4
България остава извън глобалната тенденция към поскъпване на жилищата

Цените на жилищните имоти са нараснали пред първото тримесечие на годишна база в над половината от страните, включени в глобален индекс на британската консултантска компания Knight Frank. България остава сред пазарите, на които продължава да се отчита спад, сочат данните, публикувани днес.

Цените са се повишили в 53% от включените 47 пазара в Knight Frank Global House Price Index за годината до края на март 2010 г.

България заема 42-рото място в подреждането със спад на жилищните цени от 17,8% през първото тримесечие на годишна база. В индекса са включени държавни данни от съответните статистически бюра или централни банки, както и от трети страни, в случая с България - данните на Националния статистически институт.

Общо годишното изменение на цените за всички включени в индекса жилищни пазари за първи път е на положителна територия от последното тримесечие на 2008 г. насам с ръст от 1,6%.

В Азиатско-тихоокеанския регион е отчетен най-силният ръст – средно 17,8%. Най-успешни остават азиатските икономики – Китай, Хонконг и Сингапур, като всички бележат повишение от над 24%.

Жилищата в Китай поскъпват два пъти по-бързо от всички останали

Цените в Китай са нараснали с над два пъти по-бърз темп от останалите пазари, сочат данните. Жилищата в големите китайски градове са поскъпнали с 68% през първото тримесечие спрямо година по-рано. 

Китайската икономика нарасна с най-бърз темп от близо три години през първото тримесечие, подкрепена от държавния пакет стимули на стойност 586 млрд. долара.

„Балонът“ на китайския пазар на имоти ще се пръсне много бързо, а цените ще паднат с до 20% в идните 12 до 18 месеца, прогнозира вчера икономист от Nomura.

Според данни от китайското статистическо бюро, цитирани от Bloomberg, инвестициите в имоти в страната са нараснали с 38% до 1,39 трлн. юана (204 млрд. долара) през първите пет месеца на годината.

Европейски пазари доминират в долната половина на подреждането

Повечето от страните, където жилищните цени се понижават според индекса, са в Европа.

Естония е най-зле представилият се пазар, като цените там са паднали с 40% през първото тримесечие спрямо година по-рано, следвана от Украйна със спад от близо 35%. Останалите Балтийски държави също в дъното на таблицата, като в Литва спадът е малко над 32%, а в Латвия – 26,3%.

Малко по-добри от тях са резултатите в Ирландия, която е на 43-то място със спад от близо 19%.

Във Великобритания цените са нараснали с 8,8%, а в САЩ – с 2,3%. В Дубай, който се превърна от най-успешния пазар в най-слабия по време на глобалната криза на пазара на имоти, цените са отбелязали спад от 8,2% през първото тримесечие.

Непосредствено преди България е Хърватска, където цените са паднали с 11,4%, а Русия заема 40-то място с годишно понижение от 9,1%.

От съседните ни държави най-добри са резултатите в Гърция, но дори и те са отрицателни – цените там са паднали с 2,6% за една година до края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
то не става бързо - първо трябва да се разбере , че безплатната софра я отмениха , после да се ослушаме, да се събудим.........и когато и другите се включат - тогава и ние!българинът гледа другите какво правят - той не решава с главата си.....за това е винаги губещ !стадното чувство действа с пълна сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
кой да купува бе приятел при тая демографска катастрофа......?????!!!!!.....а като прибавим и цъфтящата ни икономика картинката е като влакче на ужасите......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
dreamhell
преди 13 години
За бога братя, научете се да пишете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 13 години
за бога братя не копувайте цените ще падат още с 20 % до края на годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още