IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакат спукване на „балона“ на китайския пазар на имоти и 20% спад на цените

Някои експерти обаче са на мнение, че бумът на китайския пазар на имоти не е балон, защото е подкрепен от солидно търсене на жилища

10:26 | 16.06.10 г.
Чакат спукване на „балона“ на китайския пазар на имоти и 20% спад на цените

„Балонът“ на пазара на недвижими имоти в Китай ще се пръсне много бързо, а цените ще паднат с до 20% в идните 12 до 18 месеца, прогнозират от Nomura Holdings Inc.

Цените на имотите в страната може да се понижат с между 10 и 20% средно, в сравнение с ръст от около 22% миналата година, прогнозира в интервю за Bloomberg Сун Минчун, базиран в Хонконг икономист в Nomura.

“Ако разгледате жилищните цени спрямо разполагаемия доход в Пекин и Шанхай, те са 13, 14 пъти“, казва той. „Няма начин да кажете, че няма балон.”

Цените на имотите скочиха с 12,4% в 70 града в страната през май след увеличението от 12,8% през април, което беше най-силното от началото на проучването от 2005 г. Повишенията сочат, че държавните мерки, които варират от забрана на заемите за покупка на трето жилище до по-високи ипотечни лихви и изисквания за първоначална вноска за покупката на втори имот, не са успели да охладят пазара на имоти.

Стивън Роуч, председател на Morgan Stanley Asia, обаче е на мнение, че мерките на правителството работят “според всички налични сведения“. Бумът на китайския пазар на имоти не е балон, защото е подкрепен от солидно търсене на жилища, казва той. Въпреки че отделни сегменти от пазара на имоти като луксозните апартаменти прегряват, търсенето на жилища ще остане стабилно заради миграцията от селските райони към по-големите градове в Китай, обяснява той.

Роуч посочва, че от 2000 г. насам всяка година между 15 и 20 млн. души се преместват в Пекин, Шанхай и други градове в страната. “Това захранва огромно търсене на жилищни имоти. При тях няма прегряване и търсенето е много силно.”

Миналия месец от компанията за брокерски услуги China Jianuin Investment Securities прогнозираха, че цените на жилищата в Китай може да се сринат с 30 на сто след прилагането на новите изисквания на правителството за ограничаване на спекулативните сделки с имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още