IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага мораториум върху публичното предлагане в сектора на имотите

Решението може да осуети емисии на акции за общо 16,1 млрд. долара

14:06 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай налага мораториум върху публичното предлагане в сектора на имотите

Китай ще наложи мораториум върху публичните предлагания от страна на компаниите за имоти като част от по-мащабни мерки за ограничаване на ръста на цените на имотите.

Решението може да препятства емисии на акции на обща стойност 110 млрд. юана (16,1 млрд. долара), планирани от 45 компании, пише Ройтерс, цитирайки неназован източник, близък до китайската комисия за регулация на ценните книжа.

Забраната ще позволи на властите да изследват дали компаниите са използвали нелегални методи, за да манипулират пазарните цени.

Пекин от известно време се опитва да успокои ръста на пазара на имоти, като повишава лихвите по ипотеките и изискванията за първоначална вноска за покупката на втори дом, и изисква от местните правителства да наложат контрол върху спекулативните сделки.

Тези мерки са в допълнение към всеобщите усилия за предотвратяване на прегрявана на икономиката, която възстанови напълно своите темпове на ръст с бум в кредитирането и нарасна с цели 11,9% през първото тримесечие в сравнение с преди година, отчитайки най-големия си ръст от 2007 г. насам, пише изданието.

Също така банковият надзор на Китай издаде заповед за ограничаване на достъпа до финансиране на строителните предприемачи от страна на различни инвестиционни тръстове.

Акциите от сектора на имотите в Китай се понижиха през изминалата седмица, което доведе до спад на основния борсов индекс в Шанхай до най-ниската му стойност за повече от половин година.

Въпреки това формирането на балон на пазара на имоти в Китай се превърна в един от основните рискове за устойчивия икономически ръст на страната.

В официален доклад на правителството на Китай се отчита, че мерките, взети през последните месеци от правителството, все още не са успели да успокоят главоломния ръст на цените на имотите.

„Ако контролът не е принудителен, с темповете на ръст на нашата страна, чието развитие явно изпреварва това на други страни, горещият капитал ще засили свръхликвидността в икономиката, което ще продължи да надува балона на активите“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още