IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфория завладя азиатските фондови борси

Всички национални индекси в региона се повишиха силно, след като Китай обяви, че ще промени курса на юана

12:32 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еуфория завладя азиатските фондови борси

Еуфория обхвана пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион в началото на седмицата, след като Китай обяви, че ще направи по-гъвкав курса на своята валута, който е фиксиран на определено ниво към щатския долар през последните близо две години.

Това бе изтълкувано от пазара като знак за възможно поскъпване на китайския юан срещу долара, което би могло да окаже благотворно въздействие за възстановяването на баланса в световната икономика.

В резултат на това националните индекси се повишиха, регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific завърши осма поредна сесия на положителна територия и то с най-силния си ръст за последните близо седем месеца, предаде Bloomberg.

Силно се представиха компаниите от добивния сектор заради очаквано повишение в търсенето на метали и суровини. MSCI Asia Pacific се повишава с 2,8% до 119,40 пункта, като стопи до 7,5% понижението си от най-високото си ниво за тази година, отбелязано на 15 април.

С най-силен ръст се отличиха главните индекси в Китай и Хонконг. Shanghai Composite нарасна с 2,9% до 2 586,21 пункта, след като китайският юан поскъпна с 0,2% до 6,8104 юана за долар днес. Hang Seng на свой ред се повишава още по-силно с 3,1% до 20 912 пункта, воден от компаниите в сектора на имотите.

На борсата в Токио Nikkei 225 напредна с 2,4% до 10238 пункта, докато в Южна Корея Kospi добави 1,6% до 1 739,68 пункта. Със силен ръст от 1,3% до 4 612,60 пункта завърши сесията за австралийският индекс S&P/ASX 200. Главните индекси на всички 12 фондови борси, които са представени в MSCI Asia Pacific, се повишиха по време на днешната сесия.

За това допринесе изявлението на Китайската централна банка, че световната икономика продължава да се възстановява, което ще постави на солидна основа икономическия бум в Китай. Според институцията поскъпването на юана по-скоро ще подкрепи китайските износители и икономиката на страната, отколкото да им навреди. Освен това по-гъвкавият курс на валутата ще помогне да се овладее растящата инфлация в страната, ще намали зависимостта й от износа, както и опасността от надуването на цените на активите, начело с акциите и жилищата.

В рамките на изминалата седмица MSCI Asia Pacific нарасна с 3,3%, което е най-силният му седмичен ръст от декември миналата година насам. Борсовите компании от минния, енергийния и индустриалния сектор допринасят най-много за доброто представяне на азиатския борси през последните осем сесии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още