IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси спряха възхода си от предишните осем дни

Всички индекси в региона се понижиха, с изключение на минималния ръст на Shanghai Composite

11:33 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси спряха възхода си от предишните осем дни

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха за първи път през последните девет сесии, след като еуфорията от решението на Китайската централна банка да направи по-гъвкав обменния курс на юана отстъпи място на подновените притеснения за състоянието на банковия сектор в Европа.

Повод за това стана изказване на члена на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиан Нойер, който заяви, че финансовите институции в Европа все още изпитват затруднения при своето финансиране. Подновените тревоги за ефекта от дълговата криза в Европа върху икономиката на свой ред повишиха курса на японската йена срещу еврото, пише Bloomberg.

Регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 0,9% по време на днешната сесия до 118,12 пункта. Той се повишаваше по време на осемте сесии преди това, като добави 2,6% до края на вчерашната сесия.

С най-силен спад в региона днес се отличиха японският Nikkei 225 и австралийският индекс S&P/ASX 200. На борсата в Токио Nikkei 225 потъна с 1,2% до 10 112,9 пункта, след като поскъпването на йената срещу еврото, долара и лирата понижи цената на акциите на компаниите износителки.

Японското правителство обяви днес, че планира да изчисти бюджетния дефицит на страната до 2020 г., като за тази цел ограничи емитирането на държавни облигации и реформира данъчната система. Япония е страната с най-голям публичен дълг в света, но лихвените проценти по нейните държавни ценни книжа са сред най-ниските в света, защото голяма част от тях се държат от местни вложители.

Австралийският индекс на най-големите и търгувани компании S&P/ASX 200 се понижи също с 1,2% до 4 558,30 пункта, воден главно от добивните компании. Главният борсов измерител в Хонконг Hang Seng губи 0,3% до 20 845 пункта след вчерашния скок от 3,1%, главно заради разпродажби при финансовите компании. От рейтинговата агенция Fitch намалиха вчера кредитния рейтинг на най-голямата френска банка BNP Paribas.

На отрицателна територия с понижения от 0,3% и 0,5% приключи сесията за тайванският индекс Taiex и южнокорейският Kospi. На борсата в Мумбай BSE Sensex 30 отстъпва с 0,4% до 17 805,00 пункта, докато в Сингапур Straits Times намалява с 0,2% до 2 880,68 пункта.

Единственият борсов измерител в региона, който успя да се задържи на положителна територия днес, бе китайският Shanghai Composite. Той се повиши с 0,1% до 2 588,70 пункта, което е най-високото му ниво от началото на този месец, след като смени многократно своята посока по време на днешната волатилна сесия.

От началото на тази година обаче Shanghai Composite е отстъпил с 21% заради очакванията, че мерките на правителството за овладяване на бума в сектора на недвижимите имоти ще ограничат възможностите за растеж на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още