IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалските банки са изтеглили 36 млрд. евро от ЕЦБ за месец

Кредитите на институцията към страната са се удвоили само в рамките на един месец

17:06 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Португалските банки са изтеглили 36 млрд. евро от ЕЦБ за месец

Португалските банки изпитват все по-голяма нужда от финансиране от страна на Европейската централна банка, тъй като остават все по-изолирани от международния междубанков пазар. Така те се озовават в положението на испанските банки, които през последните месеци също се кредитират основно от ЕЦБ.

През май португалските банки са заели от ЕЦБ цели 35,8 млрд. долара, което е двойно повече от предходния месец, съобщава Financial Times, позовавайки се на португалската централна банка.

На фона на това правителството на Португалия е принудено да плаща екстремно високи лихви, за да пласира петгодишните си облигации. Причината е, че инвеститорите изискват по-високи премии, тъй като се съмняват в способнстта на страната да се справи с бюджетните си проблеми.

Средната доходност по облигациите на страната достигна 4,657%, което е с близо процентен пункт повече спрямо края на май. Въпреки това обаче Португалия е набрала 943 млн. евро при последните аукциони, макар целта да е била да се набавят 800 млн. евро. Според анализатори това показва, че все пак инвеститорите имат доверие към страната.

В същото време, по данни на Moody’s, гръцките банки са заели от ЕЦБ доста повече средства, защото нямат достъп до никакво друго финансиране. За последните 6 месеца кредитите към гръцките банки са достигнали 89 млрд. евро, което се равнява на 20% от активите на финансовите институции в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още