IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми набират счетоводители, хотели на морето търсят персонал

Предстои да се търсят търговци, администратори и ИТ специалисти, смятат агенции за подбор на персонал

09:37 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фирми набират счетоводители, хотели на морето търсят персонал

През месец юни, подобно на началото на годината, се засили интересът на работодателите към набиране на счетоводители, сочи проучване на Investor.bg между водещи агенции за подбор на персонал. Търсят се повече оперативни счетоводители, но има и позиции за главни, с изискване за владеене на чужд език.

Освен промишлени и търговски фирми, счетоводители търсят и от счетоводни къщи, уточняват от Synectica.

Търговските кадри, включително търговски представители и мениджъри продажби, вече месеци наред продължават да са от най-търсените от фирмите. Сall-центрове също търсят доста персонал, обаче това в немалка степен се дължи на текучеството там, посочват от Monday. Хора за административни позиции също се набират, макар и не усилено, като през пролетта.

В населените места по Черноморието през юни се набират кадри главно от областта на туризма - сервитьори, рецепционисти, управители на ваканционни комплекси и специалисти по поддръжка на ваканционни селища и хотели, показват данни на „Менпауър България“.

Работодателите проявяват траен интерес към позициите за програмисти, системни администратори, IT специалисти за техническа поддръжка, сочат данните на Adecco България и други агенции за подбор на персонал. Прогнозите са, че търсенето на тези специалисти ще се запази и в бъдеще.

За разлика от май, сега няма подчертан интерес към инженерни кадри, по информация на участващите в допитването водещи агенции на подбор на персонал.

Общо взето търсенето на персонал от фирмите през юни е подобно на това през май. Очакванията са, че през месеците юли и август, във връзка с летните отпуски, традиционно като цяло ще има известен спад на набирането на персонал от работодателите.

По прогнози на участващите в проучването агенции през юли между най-търсените позиции от фирмите ще бъдат търговци, администратори, ИТ специалисти и персонал за сall-центрове.

При по-ниско квалифицирания персонал в областта на производството очакванията за юли са за търсене на дърводелци, монтажници, шофьори, складови работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още