IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият символ на рупията няма да се появи скоро в компютрите и телефоните

Може да минат над две години, преди да има възможност масово да се ползва компютърно изображения на новия знак

17:36 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новият символ на рупията няма да се появи скоро в компютрите и телефоните

Търговци на компютри, мобилни телефони и софтуер казват, че ще подкрепят новия символ на индийската рупия,  който бе одобрен тази седмица от правителството на Индия.

Въпреки това може да минат над две години, преди да се появи възможност за използване на символа на персоналните компютри или мобилните телефони, казват анализатори, цитирани от IDG News.

Също така много от търговците и производителите все още не са решили дали ще предлагат клавиатури, на които да присъства символът, или възможността за изписването му ще е допълнителна функция на софтуера.

Така например Nokia приветства решението на индийското правителство, но не отговаря на въпроса как точно смята да „вкара“ символа в своите устройства.

За компютрите, мобилните телефони и други устройства е необходимо като първа стъпка изображението да получи свой собствен код, казват от Microsoft India. Символът трябва да бъде представен от правителството пред организацията Unicode Consortium, разработила схема, чрез която в една кодова таблица се събират стандартизираните по света знаци.

Според компанията в този смисъл интегрирането на рупията сред компютърните символи не зависи толкова от производители и търговци, а в голяма степен от този процес на „кодиране“. Щом той бъде завършен, от Microsoft обещават веднага да започнат да интегрират изображението в своите продукти.

Не се уточнява точно колко време ще е необходимо за това, като става ясно само, че самите потребители няма да трябва да купуват нов софтуер, а само да изтеглят ъпдейти на досега ползвания.

По оценки на индийското правителство получаването на код на символа според местните и международните стандарти ще отнеме съответно шест и около 18 месеца. Това означава, че „вкарването“ на знака в компютърните устройства може да започне най-рано след две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още