IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият пазар на имоти се намира в порочен кръг

Сега е най-подходящият момент за покупка на имот в Гърция от последните три години, смятат специалисти

14:24 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцкият пазар на имоти се намира в порочен кръг

„Намираме се в един порочен кръг.“ Така определя ситуацията на пазара на имоти в Гърция президентът на Асоциацията на строителите в Гърция Димитрис Капсималис.

По думите му ситуацията на пазара ще се подобри, когато правителството приеме мерки в посока развитието на строителния сектор.

Той обяснява, че заради понижените цени на имотите в страната и продажбите в сектора, които през последните месеци са почти замрели, ценовите нива са паднали до най-добрите си стойности през последните три години.

Във връзка с това той е на мнение, че сега е много подходящ момент за покупката на жилище за онези, които биха искали да се възползват от благоприятните условия.

Наскоро бяха публикувани данни, според които цените на жилищата в Гърция са се върнали на нивата си от 2006 г.

Капсималис казва, че от доста време броят на новите разрешителни за строеж в Гърция се е понижили значително, като показателно за кризата в индустрията е фактът, че досега над 800 строителни компании са поискали да излязат от строителната асоциация, пише гръцкото издание Imerisia.

Капсималис подчертава, че сред останалите фактори значителен негативен ефект върху строителния бранш оказват и непрестанно растящите цени на строителните материали, както и „цените на парцелите, които също са допринесли за понижението на доверието, което усещат строителите“.

Сред негативните фактори са също липсата на ликвидност в сектора, особено високите лихви по ипотечните кредити, както и като цяло световната икономическа криза, която разтърси и гръцкия пазар, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още