IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди кредитния рейтинг BBB на България от края на миналата година

Агенцията очаква бюджетният дефицит на страната за 2010 г. да бъде под 4 на сто

14:14 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
S&P потвърди кредитния рейтинг BBB на България от края на миналата година

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България, определен в края на миналата година, на ниво BBB със стабилна перспектива, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Между основните акценти в доклада на агенцията за страната ни е прогнозата, че бюджетният дефицит за 2010 г. ще бъде под 4 на сто, с което ще бъдем между първите пет държави по този показател в ЕС, каза Дянков.

В доклада се потвърждава становището на агенцията за стабилността на валутния борд и на фискалната политика. Отбелязва се, че за миналата година България е била втора в ЕС по размер на външния дълг спрямо БВП – 14,8 на сто.

Прави се изводът, че страната ни е с една от най-отворените икономики в ЕС, тъй като износът представлява 53 на сто от БВП и според агенцията ще се запази тенденцията на нарастване на износа спрямо вноса. От S&P прогнозират, че външнотърговският дефицит в края на годината ще бъде до 2%, докато прогнозата на финансовото министерство е, че той ще бъде до 5 на сто.

Дянков отбеляза, че притесненията на агенцията от предишния доклад за повишаване на инфлацията и за повишаване на външнотърговския дефицит в този доклад са избегнати, защото сме справяме сравнително добре спрямо други европейски страни. Това, което агенцията отчита като негативно, е бавният темп на реформите в областта на здравеопазването и образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още