IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се ИТ специалисти и персонал за call-центрове през юли

Очакванията са през август фирмите да търсят главно административен и търговски персонал на средно ниво

08:08 | 30.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търсят се ИТ специалисти и персонал за call-центрове през юли

Едни от най-търсените служебни позиции от работодателите през юли са тези за ИТ специалисти и персонал за call-центрове, сочи проучване на Investor.bg между водещи агенции за подбор на персонал.

От Adecco България уточняват, че за IT позициите се изискват по–специални умения като ".net" програмисти, а за call-центровете напоследък допълнително изискване е владеене на френски език. Търсят се и "агенти" в центрове за обслужване на клиенти за извършване на разплащания и събиране на вземания.

Както през предходния месец, търсенето на счетоводители (оперативни и главни) продължава да е голямо, но не е толкова изразено, смятат от Synectica. Станалото традиционно през последните месеци търсене на търговски позиции се запазва.

Изненадващо през месеца се засили интересът на работодателите към позицията супервайзор в хипермаркет, отбелязват от ICAP България. Има и заявки за специалисти и ръководители „човешки ресурси“. От агенцията си обясняват търсенето на тези позиции с очакванията на някои по-големи фирми за разширяване на дейността и бюджетите им в началото на следващата година, още повече че за част от ръководните позиции се дава дълъг срок за намиране на подходящ човек.

Въпреки че вече е средата на летния туристически сезон и персоналът за курортните селища и хотелите на Черноморието е комплектован, поради текучеството, особено за позициите, неизискващи специална квалификация, продължава да има търсене.

Като цяло обаче набирането на кадри през юли е малко по-слабо от това през юни. За август, предвид летните отпуски, очакванията са за дори още по-слабо търсене на кадри от работодателите, е мнението на повечето запитани агенции за подбор на персонал.

Все пак от Adecco смятат, че през август ще се запази завишен интересът към набиране на „агенти” за работа в различни центрове, като се променят изискванията за владеене на чужд език, като немски например. Програмистите ще продължат да бъдат атрактивни за работодателите предвид засиления интерес към България за аутсорсинг дестинация, предимно в този сектор. От агенцията прогнозират интерес на работодателите и към търговски представители, продуктови мениджъри и др., като решенията за назначения на избраните кандидати обаче ще бъдат вземани през септември.

Подобно е и мнението на консултантите от Monday и други агенции, които очакват едва към средата на септември да има оживление на пазара на труда. Прогнозите са, че през август общо взето ще има назначения основно на редови административен персонал и търговци средно ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
"Изненадващо през месеца се засили интересът на работодателите към позицията супервайзор в хипермаркет"Кое ги изненадва? В кризата дребните кражби от клиенти и служители се увеличават. Нормално е да искат по-стриктен контрол :-)Имам приятели, които работят в хипермаркети и при липси (кражби от клиенти или персонала) им удържат процент от заплатата, която и без това не е висока. В един момент те си казват, просто: Аз и да не открадна нищо пак ще ме глобят, по-добре да почна да си крада по малко, поне да знам защо ме глобяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още