IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториумът за износ на руско зърно предизвика ценова паника

Цената на пшеницата в Европа се повиши с повече от 12% до 236 евро за тон, при рекордни обеми на търговия

11:02 | 06.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Мораториумът за износ на руско зърно предизвика ценова паника

Цените на стоки за ежедневна употреба като хляб, брашно и бира се очаква рязко да се покачат, след като Русия наложи забрана за износа на зърно, предизвиквайки паника на стоковите пазари и изстрелвайки цената на пшеницата до най-високите нива от глобалната хранителна криза през 2007 – 08 г., пише Financial Times.

Руският премиер Владимир Путин обяви забрана за износ на всякакъв вид зърнени култури в Русия от 15-ти август, след като жестока суша опустоши посевите, а пожари докараха до бедствено положение огромни райони от страната.

Мярката, изненадала търговци и производители на храни, качи цената на пшеницата до най-високите нива за последните две години и извика спомени за зърнената катастрофа в Съветския съюз от 1972 г. Москва въведе забрана за износ на зърно и по време на кризата от 2007 – 08 г., предизвиквайки вълна от презапасяване в Северна Африка и Близкия Изток.

„Наблюдаваме съвсем истинска паника на европейските стокови пазари“, казва брокер цитиран от FT.

Цената на пшеницата в Европа се повиши с повече от 12% до 236 евро за тон, при рекордни обеми на търговия. Фючърсите за пшеница в САЩ имат 80% ръст от средата на юни, отбелязвайки най-бързото си покачване от 40 години. Съществуват и страхове за инфлация при цените на храните и за повторение на хранителната криза от 2008 г. „Растящите цени на зърнените култури отново предизвикаха инфлация при храните“, казва Йоаким Фелс от Morgan Stanley в Лондон.

Цените на други зърнени култури, включително ечемикът и царевицата също се покачиха рязко.

Акциите на някои от водещите хранителни компании в света се понижиха поради страхове, че те ще се опитат да не прехвърлят тежестта от по-скъпата пшеницата към милионите домакинства, вече страдащи от ефектите на финансовата криза. Въпреки това няколко компании вече обявиха, че планират незабавно покачване на цените на продукти като хляб и бисквити.

Акциите на британския хранителен гигант Unilever се понижиха с 5,2%, докато General Mills, една от водещите хранителни компании в света паднаха с 2,5%. Nestlé изгуби 2,1%.

Мораториумът върху износът ще продължи до 31 декември, съобщават от руския правителствен пресцентър.

Най-лошата суша от повече от век в черноморския регион предизвика всеобщо безпокойство. Прогнозите за руския добив падат ежедневно, като последната прогноза на правителството е за 70 - 75 млн. тона от 85 млн. тона преди две седмици. Миналата година добиват на пшеница в Русия достигна 100 млн. тона.

ООН се опита да успокои паниката на пазарите в сряда, като заяви, че повторение на хранителната криза от 2007 г. - 2008 г. не е вероятна.

В същото време организацията понижи прогнозата си за глобалния добив на пшеница с 25 тона до 651 тона – най-значимата корекция на прогноза от 20 години – и предупреди, че ако метеорологичните условия се задържат, това може да се отрази на посевите за следващата реколта в Русия и да има „потенциално сериозни последствия“ за глобалните доставки на пшеница през 2011 - 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
filchef
преди 13 години
ГМО на Монсанто са вредни за здравето и за природата така че не ми ги хвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Черкезов
преди 13 години
Крайно време е хората и бизнеса да се ориентират към биотехнологиите, за да избегнем подобни кризи. Много хора са манипулирани, но Монсанто и техните учени, са единствената възможност за спасение!!!Във България, който е сял със сортове от Монсанто, никога не имал проблеми със сушата и добивите са били огромни винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още