IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ: Има достатъчно пшеница за нуждите на България

В момента не бива да се спекулира с цените и наличностите на зърно в страната, заявяват от бранша

17:08 | 05.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
МЗХ: Има достатъчно пшеница за нуждите на България

В момента не бива да се спекулира с цените и зърнените наличности в страната. Това е било обсъдено по време на среща днес на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и заместник-министъра Светлана Боянова с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщиха от земеделското министерство.

Участниците в срещата взаимно са се информирали за хода на жътвената кампания за 2010 г. и за складовите наличности и тенденции на пазара на зърно.

В Общия европейски пазар не може да се говори за криза, са потвърдили страните. Има достатъчно пшеница за нуждите на България.

За осигуряване на изхранването на населението е нужно 1,1 млн. тона хлебно зърно, за фураж - 800 хил. тона, и около 240 хил. тона - за осигуряване на семена за следващата реколта, е било посочено по време на срещата.

Цените на пшеницата не зависят пряко от международните пазари и формирането на цената на хляба у нас по утвърдена практика става при спазването по веригата зърно-брашно-хляб на съотношението 1:2:4, така както това е договорено между членовете на организациите в сектора, представени в Консултативния съвет по зърното още през 2000 г., пише в съобщението.

Консултативният съвет по зърното ще има редовно заседание на 9 август, като то е насрочено за тази дата още от предходното редовно заседание на съвета - на 17 юни. Съветът ще разгледа подробно резултатите от прибирането на реколтата на основните есенни култури за 2010 г., в това число - складови наличности и данни от окачествяването на зърното.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Вече свикнах с непрекъснатите опити да ни манипулират на тема "защо се налага хлябът да поскъпне" и не им обръщам внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
vale1
преди 13 години
E в момента товарят кораб във Варна,а може и от другаде да изнасят зърното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 13 години
Някои хора си седят в кабинетите и сънуват розови сънища.От позицията на човек с 15 годишен опит в преработката на пшеница мога да кажа на министъра и неговите умници-не повече от 15-20% от пшеницата става за хляб и то с известни условности.Така че освен от внос не виждам откъде ще дойдат тези 1.1 милиона хлебно зърно, че и да останат 240 хиляди тона за семена.И каквото и да говори миснистъра,цените ще продължат да растат,докато не стане възможно внасянето на хлебно зърно от външните пазари,което най-верятно ще означава цена от около 400 лв. за тон хлебна пшеница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още