IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите от огъня в Русия може да достигнат 15 млрд. долара

Компании като автомобилопроизводителя АвтоВАЗ са намалили продукцията си, докато собствениците на ресторанти в Москва отчитат рязък спад на клиентите си

17:37 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Загубите от огъня в Русия може да достигнат 15 млрд. долара

Жертвите от топлинната вълна, опустошителните пожари и сушата в Русия може вече да са достигнали 15 хил., а загубите за икономиката да надхвърлят 15 млрд. долара или 1% от БВП на страната, пише Bloomberg.

Вероятно най-малко 7 хил. души са загинали в Москва в резултат от жегата, докато смъртните случаи в национален мащаб вероятно са два пъти повече, казва Джеф Мастърс, съосновател на Weather Underground, световна метеорологична агенция, оперираща в интернет от 15 години.

„Руснаците, застигнати от незапомнените жеги, са поне два пъти повече от жителите на Москва, а смъртните случаи от топлинната вълна в Русия са вероятно поне 15 хил., а може би и доста повече“, казва Мастърс.

Най-тежката топлинна вълна в историята вероятно ще отнеме 1% от БВП на Русия, възлизащ на 1,5 трилиона долара през тази година, заради намален износ на селскостопанска продукция и по-ниската активност в други сектори като индустриалния, казва Александър Морозов, главен икономист на HSBC Holdings Plc в Москва.

Заради сушата жътвата в страната може да донесе с една трета по-малък добив в сравнение с миналата година, заяви руският премиер Владимир Путин.

Милиони хора се опитват да избегнат дима от горските пожари, стелещ се над руската столица. Компании като автомобилопроизводителя АвтоВАЗ са намалили продукцията си, докато собствениците на ресторанти в Москва отчитат рязък спад на клиентите си.

Въпреки че според официални данни жертвите от пожарите в централна Русия са само 52, горещината и димът в Москва са увеличили смъртността в града до около 700 случая на ден, казва Андрей Селтсовски, директор на здравния департамент на руската столица.

„Очаквам, че до края на горещините в Русия, жертвите ще надхвърлят тези от топлинната вълна в Европа от преди седем години“, казва Мастърс. По време на топлинната вълна през 2003 г. в Европа починаха 50 хил. души.

Икономическият растеж в Русия може да се забави до 7% през 2010 г. при прогнозирани по-рано 7,5% заради по-слабия добив на зърно, намаления износ и по-ниското потребление вследствие от усилващата се инфлация, се казва в доклад на базираната в Цюрих UBS.

През следващата седмица в Русия не се очакват дъждове, като температурите в Москва могат да достигнат 38 градуса по Целзий. Тези условия може да доведат до нови пожари в района на Москва – един от най-засегнатите в страната.

Според правителствени източници пожарите в централна Русия са унищожили 2000 жилища и са изпепелили 750 хил. хектара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още