IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само България с положителен рейтинг в класация на Moody's за региона

Оценката отразява виждането на агенцията, че страната ни има потенциал да премине на следващо по-високо ниво кредитоспособност по скалата на инвестиционния клас рейтинги

19:48 | 27.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Само България с положителен рейтинг в класация на Moody's за региона

България е единствената страна с положителна перспектива на суверенен кредитен рейтинг в класация на страни от Европа и Средна Азия, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Това сочи класация на рейтингова агенция Moody's на присъдените суверенни кредитни рейтинги на страните от Европа и Каспийския регион, публикувана в месечния преглед European Sovereign Outlook от август.

Тази оценка отразява виждането на агенцията, че страната ни има потенциал да премине на следващо по-високо ниво кредитоспособност по скалата на инвестиционния клас рейтинги. В процеса на оценяване, Moody's взима под внимание фактори като икономическо състояние, институционална рамка, ниво на държавните финанси и изложеност на риск, уточняват от министерството.

Като основен извод в прегледа е изтъкнат фактът, че перспективата в глобален мащаб за затягане на публичните финанси върху реалната икономика носи със себе си риск от последващо понижаване на държавните кредитни рейтинги. Това с особена сила важи за Европа, чийто икономически растеж се очаква да е по-нисък от този в останалия свят, поради вероятността от едновременно затягане на фискалните политики в повечето страни от континента, посочват от министерството.

На фона на този песимистичен сценарий, позитивната перспектива на текущия рейтинг на България показва, че ефектите от по-строга фискална политика няма да окажат сериозно негативно влияние върху очаквания икономически растеж, а оттук и натиск върху оценката на страната, допълват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 38 rate down comment 1
Jay Gould
преди 13 години
В началото на миналия век обаче страната е имала само 2100 чиновника, данъците - всички, са били не повече от 10%, а на разбойниците са им режели главите, или са ги бесили по крайпътни дървета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 0
beinsa
преди 13 години
Напълно споделям долния коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
В началото на миналия век България е била най-развитата държава на Балканите. Време е това равновесно положение, разбира се по балкански, да бъде възстановено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още