IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква 50 млрд. долара от приватизация за 5 години

Между подлежащите на приватизация компаниии са „Сбербанк“, „Роснефт", „Транснефт", банка ВТБ

16:34 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия очаква 50 млрд. долара от приватизация за 5 години

Приходите от приватизация на пакети акции от големи руски държавни компании през следващите пет години могат да достигнат по около 10 млрд. долара годишно, или общо 50 млрд. долара. Това е заявил руският министър на финансите Алексей Кудрин, цитиран от РИА Новости.

По думите му „планира се осъществяването на петгодишна програма за приватизация, при която годишните приходи от продажбата на пакети акции ще бъдат около 10 млрд. долара“. Кудрин е уточнил, че правителството възнамерява за запази за държавата контролните пакети акции само в най-големите компании и банки, предлагани за приватизаиця.

По предварителна информация в основния списък са 11 крупни актива за приватизация, в който влизат дялове от: „Сбербанк“, „Роснефт", „Транснефт", „Совкомфлот", банка ВТБ, „Росселхозбанк“, „Росагролизинг", „Росспиртпром", ОЗК (Обединена зърнена компания), ФСК (Федерална мрежова компания) и „РусГидро" (обединяваща държавните ВЕЦ).

Руският финансов министър е посочил, че „правителството е одобрило като цяло списъка за приватизация и плана за приходите от нея“.

Кудрин отбелязва, че по план приватизацията на големите държавни компании стартира от 2011 г., но не пречи още тази година да започне продажбата на някоя компания, като се преценява пазарната й стойност и целесъобразността от гледна точка на пазарната конюнктура.
 
„Имаме списък, от който ще избираме продажбата на кой пакет акции е най-актуална в даден момент“, е посочил още Кудрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още