IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев уволни кмета на Москва Юрий Лужков

На сайта на президента се посочва, че Медведев освобождава 74-годишния Лужков от задълженията му като кмет, тъй като е загубил доверието си в него

10:12 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Медведев уволни кмета на Москва Юрий Лужков

Руският президент Дмитрий Медведев е уволнил кмета на Москва Юрий Лужков, слагайки край на 18-годишното му управление на столицата, съобщи АР.

На сайта на президента се посочва, че Медведев освобождава 74-годишния Лужков от задълженията му като кмет, тъй като е загубил доверието си в него.

Серия от скандали породиха спекулации за бъдещето на Лужков, който обаче в понеделник заяви, че няма да подаде оставка. Руските новинарски агенции цитират говорителката на президента Наталия Тимакова, която е заявила, че Кремъл е дал на Лужков възможност да напусне поста доброволно. След като той не го я е използвал, е последвало уволнението му.

Лужков беше критикуван през юли, когато ремонтът на основната магистрала, водеща до международното летище Шереметиево, предизвика продължителни задръствания. Недоволството срещу кмета нарасна още повече, след като той продължи ваканцията си в Австрия през август по време на опустошителните пожари край Москва.

Роля за окончателното решение вероятно е изиграла отправената критика на Лужков към решението на Медведев да спре строежа на магистрала през гора край столицата.

По време на управлението на Лужков Москва се превърна в лъскав мегаполис с големи строителни проекти - молове, модерни офис сгради, кули с апартаменти. Голяма част от тези проекти са реализирани от строителната компания на съпругата на Лужков – Елена Батурина, която се смята за единствената жена доларов милиардер в Русия. Това също постоянно предизвикваше съмнения за корупция.

Лужков беше критикуван и заради склонността на администрацията му да събаря исторически сгради заради терените, на които се намират. Защитниците на човешките права също никак не го обичат – той забраняваше категорично гей-парадите, определяйки ги като „сатанински“.

Изказванията и действията му изглеждаха на място по време на президентството на Владимир Путин, който го толерираше, въпреки че се смяташе, че двамата не се харесват. Поведението на кмета обаче се оказа в контраст с колебливите реформи на Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още