IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внасят вот на недоверие на правителството до края на седмицата

Причината за вота на недоверие, който ще внесат Коалиция за България и ДПС, са проблемите в здравеопазването

16:02 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Внасят вот на недоверие на правителството до края на седмицата

До края на седмицата Коалиция за България и ДПС възнамеряват да внесе в парламента вот на недоверие към правителството за състоянието в здравеопазването. Това съобщи на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Той поясни, че е създадена работна група, която подготвя мотивите за вота и амбицията е до края на седмицата да бъдат събрани необходимите 48 подписа, след което искането да бъде внесено в деловодството на парламента.

"Общото мнение е, че един вот трябва да се фокусира върху най-болезнената тема, където провалът на правителството е най-видим, и с ДПС се обединихме, че това е състоянието на здравеопазването", каза Станишев. По думите му вотът, който предстои да бъде внесен, не е само към министъра на здравеопазването, а и защото сривът на системата е пряко следствие от финансово-икономическата политика на кабинета.

„Не Анна-Мария Борисова, проблемът е Борисов“, заяви лидерът на БСП и добави, че министър-председателят носи пряката отговорност за цялостната политика на кабинета. Станишев отбеляза, че „на фона на всички проблеми в системата управляващите имат наглостта да говорят за доплащане на здравните услуги и за намаляване на болничните легла наполовина до 2015 г.“.

Основната цел на вота на недоверие към правителството е да се извади българският политически процес от състояние на безалтернативност, заяви на пресконференция днес и заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Местан посочи, че партията не е "снела" темите, които първоначално лансира за вота - за провалената икономическа и финансова политика на кабинета, за провалената антикризисна програма и проблемите в духовната сфера. По думите на Местан, тези теми остават актуални, но предстои дискусия по проекта на бюджет за 2011 г. и в зависимост от това какъв бюджет ще ни бъде представен за следващата година, „можете да очаквате последващи вотове, инициирани от ДПС, на тема "провалена финансова и икономическа политика" и в областта на духовната сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още