IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ДПС започнаха консултации за вот на недоверие към правителството

Единственото затруднение било коя от многото теми да бъде избрана като основание за внасяне на вота

18:10 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
БСП и ДПС започнаха консултации за вот на недоверие към правителството

Парламентарните групи на Коалиция за България (КБ) и ДПС проведоха днес консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Разговорите ще продължат през следващата седмица.

Според представители и на двете партии има достатъчно основания в много сфери на управлението да се иска вот на недоверие.

Единственото затруднение, с което се сблъскваме, е коя от тези теми да бъде избрана за първия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ, обясни пред журналисти председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Като възможни теми той посочи провала на антикризисните мерки на правителството, колапса в здравеопазването, кризата на духовната сфера и политиката на правителството в областта на образованието, науката и културата.

За левицата потенциална тема е и социалната политика, обедняването на българите и намеренията за пенсионна реформа, която ще доведе до ситуация, когато българите ще трябва „да работят докато умрат“, посочи още Сергей Станишев.

Водеща тема за внасяне на вот на недоверие според ДПС е тази за провала на политиката в духовната сфера - в образованието, науката, културата и вероизповеданията, посочи от своя страна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му, най-тежки последици от провалената финансова и икономическа политика на правителството има за духовната сфера. Местан даде пример със заплатите на учените от БАН, за които няма пари.

От Коалиция за България и ДПС посочиха още, че вотът на недоверие трябва да се състои „преди дискусията по бюджета за следващата година“, което по всяка вероятност означава до края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още