IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS очаква „безпрецедентни“ балони на пазара на недвижима собственост в Азия

Централните банки в Азия „копират валутната политика на запада" и това води до "раздуване" на пазарите на недвижимата собственост, посочва стратег на банката

14:29 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
RBS очаква „безпрецедентни“ балони на пазара на недвижима собственост в Азия

Балони с „безпрецедентни размери“ на пазарите на недвижимата собственост може да се очакват в Азия през 2011 г., в случай че централните банки в региона не предприемат достатъчно бързи мерки за затягане на валутната си политика, предупреждава Доминик Фреко, стратег на Royal Bank of Scotland, цитиран от CNBC.

Централните банки в Азия „копират валутната политика на Запада, която е твърде либерална за тях“, казва Фреко.

Гъвкавата валутна политика на Запада е в резултат на „систематична банкова криза“ или „дефлация на пазарите на недвижими имоти“, от която европейските страни и САЩ се опитват да изплуват. „Това не са проблеми на азиатските страни“, посочва тя.

Фреко подчертава, че развиващите се пазари като Китай, Тайван и Сингапур трябва да възприемат по-гъвкави валутни курсове и да позволят на валутите си да се покачат, за да отразяват по-реалистично икономическата им мощ.

„Пазарите на недвижими имоти в страни, които отказват да позволят на валутите си да се покачат, ще се раздуват все повече и повече“.

Скорошен доклад за недвижимата собственост в Хонконг и Тайван показа, че цените на тези пазари вече са с 20% над рекордните нива от 2008 г., докато в Сингапур и Малайзия цените са надхвърлили нивата от 2008 г. в края на юни 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още