IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Безспорно добър финансист станах!

Парите са в обща кошница и ако на някого дам повече, а Дянков в случая е човекът, който ги пренарежда, трябва да взема от друг повече, предупреждава премиерът

17:37 | 09.10.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов: Безспорно добър финансист станах!

Премиерът Бойко Борисов съветва министрите да се съобразяват и да не искат допълнително пари в следващите 6 месеца, докато мине зимата. Това става ясно от стенограмата на първа точка от заседанието на Министерският съвет от 6 октомври, сряда, съобщава Dnes.bg.

Борисов към Сергей Игнатов

„Искам да те помоля, понеже на миналия Министерски съвет каза, че ти трябват 40 милиона, сутринта слушам анонсите по телевизиите – 110 милиона.

Това не е коректно към Министерството на финансите и към мен, защото ако удовлетворя искането на всеки министър днес, горе-долу ги смятах снощи, са към 700 милиона още, това значи свръхдефицит. Абсурд е!

Даже наизуст ги знам: 34 – на Вежди Рашидов, твоите 40 ги смятах, сега - 110, на Маргарита Попова и т. н., по ред всичките излизат. Парите са в обща кошница и ако на някого дам повече, а Дянков в случая е човекът, който ги
пренарежда, трябва да взема от друг повече. Ако някой от тази маса вдигне ръка и каже "Вземете от моите", аз ще ги прехвърля веднага, но от някого трябва да взема за всичките тези средства.

Силно се съмнявам, че за 40 милиона ще вдигнеш образованието на такова ниво, на каквото искаме, но имайте предвид, че това са най-трудните шест месеца не само за правителството, но и за България и ние трябва да ги издържим“.

За вота на недоверие и предишното управление

„Най-лесният вариант е днес да не пуснем депутатите да гласуват за вота. Да мине вотът. Щом не искат, ние сме малцинство, нека да мине вотът. Това значи три месеца служебно правителство, което ще изхарчи парите, за да покаже, че нещо може да прави.

Дали ще имаме 20, 15, Х процента, ние пак ще сме в парламента, но тогава вече държавата няма да може да се изведе от кризата, а точно обратното – с всички сили ще влезе в гръцката спирала.

Затова поемам подсъдими, поемам хора, донесли за разрухата през тези 20 години, да се изказват в парламента по мой адрес, защото имам да избера дали с вас да минем тези шест-седем месеца и да преведем България през кризата, или да си спестя нервите и напрежението, да погледам сеир няколко месеца и да видя какво могат да направят.

Всъщност ние знаем какво могат, но ще поставим държавата пред свършен факт, а аз съм отговорен човек“.

За парите в бюджета

Така че, колеги, ще ви моля, да знаете, че парите са в обща каса, от тях даваме за здраве, за образование, за сигурност, за отбрана, за спорт, за всичко и като дойдат Дянков или Горанов при мен, казват: "Толкова има в касата, толкова можем да дадем". Ако кажете, вадим от фискалния резерв, отиваме на свръхдефицит.

Има ли някой от вас, който иска да понесем наказателна процедура за свръх дефицит? Няма. Тогава реформирайте, преструктурирайте и в рамките на тези пари трябва да удържим тази година, в рамките на този бюджет. Това после ще ни донесе много полза - за държавата, имам предвид. Бъдете активни във всички възможни случаи, излизайте и обяснявайте. Където и да ви поканят, там отивайте и обяснявайте това, което правим.

Няма нито една сфера, в която да сме гузни или да не можем да кажем какво сме направили или по-точно единствената беше в сферата на здравеопазването, и то закъсняхме, че не излязохме и не казахме истината, която сме наследили преди осем-девет месеца.

Предишното правителство вдига от 6 на 8 осигуровките и с 2-та процента иска да ги вкара в частни пенсионни фондове – стенограма, има я. Само че впоследствие се уплашват - е точната дума, да не ги заподозрат - социалистите в частни пенсионни фондове, и ги оставят в резерв на касата.

Този резерв служи пък на Орешарски да излезе преди изборите, все едно има малък дефицит, защото той подпира фискалния резерв. Така ли е, Горанов?

Безспорен добър финансист станах вече. На базата на това обаче, понеже и за нас е по-лесно, и ние една година правим същото. През това време понасяме думи от типа на "източва се здравната каса", "къде са парите за здраве на българина", а ние стоим гузно, все едно някой от нас една стотинка е похарчил“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikodim
преди 13 години
Има три вида финансисти: едните които могат да смятат, а другите - които не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
jamiemirror
преди 13 години
ББ е толкова финансист колкото ти си БФБ успешен инвеститор.Премиера ни е посредствен пожарникар с връзки в престъпния свят - ето това е истината. Нито става за премиер - което го доказа с липсата си на политика в която и да е сфера и кадровите подмени, нито става за кмет (който е живял скоро в София има представа какво е обещавал ББ и какво не е свършил), нито става за финансист (и сам признава че Дянков пренареждал парите хахахаха).Този човек разчиташе (разчита и досега) на зрелища за да е популярен. На хората обаче взе че вече им писна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 13 години
Цялото това инфо можеше да го купи от един тарикат при мен само за 1000 лв преди 3 /ТРИ/ години. Високомерието на Големите тарикундери струва на държавата ни над 3 милиарда лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
Защо, някаква неистина да е казал? Джейми, то твойто е "на всяко гърне мерудия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
jamiemirror
преди 13 години
Колкото си бил кмет и премиер - толкова и финансист!При оня правешкия си беше точно на мястото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още