IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е готова за интернет приложенията на "утрешния ден"

Според Cisco Systems нашата страна е сред малкото, които са с готовност за прилагане на най-новите онлайн практики

13:18 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
България е готова за интернет приложенията на "утрешния ден"

С 48% се е подобрило качеството на широколентовата интернет връзка по света през последните три години.

Това сочи проучване, организирано от Cisco и изпълнено от бизнес училището Саид към Оксфордския университет и департамента за приложна икономика към университета на Овиедо. Същевременно разпространението на широколентовата връзка продължава да нараства, като 49% от домакинствата в проучените страни имат достъп до нея, съобщават от Cisco Systems България.

Изследването, в което участват 72 държави, се базира на данните от 40 млн. реални теста на широколентовата връзка, проведени в периода май-юни 2010 г. на уебсайта speedtest.net.

Глобални лидери

Качеството на широколентовите връзки се изчислява на базата на даунлоуд и ъплоуд възможностите им, както и на закъснението, което се отчита. Според изследователите качеството в Южна Корея е най-високо. Следващите в десетката на лидерите са Хонконг, Япония и Исландия, а петото място си поделят Швейцария, Люксембург и Сингапур. Следват Малта, Холандия, ОАЕ, и Катар, Швеция и Холандия.

14 държави са готови за най-новите технологии

14 от проучваните общо 72 държави вече са готови за Интернет приложенията ‘’на утрешния ден” като интернет телевизия с висока резолюция и системите Telepresence. Това са Южна Корея, Япония, Латвия, Швеция, Финландия, България, Румъния, Литва, Холандия, Хонконг, Германия, Португалия, Дания и Исландия. За сравнение през 2009 г. броят на високоразвитите по този показател държави е бил девет, а през 2008 г. – една.

38 държави (или 53% от всички изследвани) са преодолели разликата в дигиталното качество. Това означава, че качеството на широколентовата връзка в големите градове и по-малките населени места се изравнява. Този показател се е подобрил с 58% спрямо миналата година.

Развитието на икономиката има значение

Проучването потвърждава положителната връзка между развитието на високоскоростния интернет и развитието на икономиката. Този факт се осъзнава от много развиващи се икономики, които правят стъпки в посока на подобряване на високоскоростния интернет, съзнавайки ефекта му върху инвестиционния климат.
Качеството на мобилната широколентова връзка се подобрява значително. 10% от мобилните потребители на интернет вече се радват на същото качество, като това на фиксираната широколентова връзка.

Данните от проучването сочат още, че 48 държави (66% от анкетираните) имат възможност да прилагат всички основни услуги, достъпни чрез интернет (социални мрежи, видео стрийминг ниска резолюция, основно видео конферентна връзка, споделяне на малки файлове, чат, имейл, преглеждане на уеб страници). За сравнение броят на държавите, които са отговаряли на този критерии през 2009 г., е бил 38, а през 2008 г. – 30.

Изследването сочи още, че докато по-развитите в икономическо отношение държави се концентрират в усилията си да доставят добър достъп до интернет до голяма част от населението, други (в частност по-слабо развитите икономики) са фокусирани върху това да доставят широколентова връзка с високо качество първо за градовете си, които са ключови за икономическото им развитие.

Това става чрез нови инвестиции във оптични или кабелни услуги. Като резултат тези икономики, включващи държави от Източна Европа като Литва, Латвия, България, Румъния, Чехия и Унгария, са успели да надскочат по-развитите страни по отношение на качеството на широколентовата връзка.

Качеството на широколентовата връзка в цифри

Средната скорост на даунлоуд се е увеличила с 49% само за три години (3271 Kbps през 2008 г., 4882 Kbps през 2009 г., 5920 Kbps през 2010 г.).

Глобалната ъплоуд скорост се е увеличила с 69% за три години (794 Kbps през 2008 г., 1345 Kbps през 2009 г., 1777 Kbps през 2010 г.)

Средното закъснение е спадналo с 25% и достига до 142 ms. През 2009 г. тя е била 140 ms, а през 2008 г. - 189 ms.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още