IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха първия фалирал мол в Букурещ

City Mall в Букурещ ще бъде обявен за продан, след като не е успял да преструктурира кредит от 40 млн. евро към UniCredit

16:45 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха първия фалирал мол в Букурещ

Търговският център в Букурещ City Mall, собственост на австралийския инвестиционен фонд APN, стана първият фалирал мол, след като стартира процедура по банкрут по молба на своите собственици, пише ZF.

Процедурата започна, след като търговският център не постигна споразумение с представители на банката кредитор UniCredit относно преструктурирането на заем от 40 млн. евро.

Проектът се очаква да бъде обявен за продан от компанията ликвидатор, като приходите от продажбата ще бъдат използвани за погасяване на кредита.

„Молбата на длъжника (Victoria Holding – компанията собственик на търговския център) за стартиране на опростена процедура по ликвидация беше приета“, коментира Лаура Андрей, заместник-председател на Трибунала в Букурещ.

С други думи компанията ще спре реорганизацията си, а управлението ще бъде поето от ликвидатора, след като оперативната печалба на компанията се понижи с 90% тази година поради значителните понижения на наемите на търговските площи.

Сред по-големите наематели в мола са супермаркетите Primavara и Billa, веригата за електроника Domo, част от групата на TechnomarketDomo, модни магазини Sprider и др.

Това не е първият фалирал мол в страната. Първата жертва на кризата стана Tiago Oradea в Орадя, град с население малко над 200 хил. души.

Румънският пазар на търговски площи бе един от най-тежко засегнатите от глобалната криза. По данни на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) наемите в търговските центрове в Букурещ са се понижили с 12,5% на годишна база през второто тримесечие. Спадът за последните три години е 50%. Доходността в сектора, отразяваща схващането на инвеститорите за степента на риск на даден пазар, е 11%. Това е най-високото ниво в Европа, Близкия Изток и Африка, наравно единствено с Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още