IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Г-20 не се договориха за търговските дисбаланси

Срещата на Г-20 се проведе на фона на увеличаващите се опасения, че ЕС ще трябва да предостави финансова помощ на Ирландия

11:34 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерите на Г-20 не се договориха за търговските дисбаланси

Лидерите на страните от Г-20 не успяха да разрешат различията си по въпросите за валутните политики и търговските дисбаланси, но се договориха отново да опитат през следващата година. Срещата беше помрачена и от извънредните разговори за надвисналата дългова криза в Ирландия.

Все пак беше решено да се разработи система за ранно предупреждение, даваща възможност за неутрализиране на икономически сътресения, пише Bloomberg.

Финансовите министри от Г-20 ще работят през следващата година за създаването на пакет от „индикативни насоки“, имащи за цел да идентифицират големи икономически дисбаланси, както и действията, необходими за тяхната корекция, се казва в изявление, прието на срещата.

Споразумението може да измести фокуса от американско-китайския диспут за стойността на юана, който обтегна връзките между двете най-големи икономики в света, тъй като новата инициатива ще накара всичките страни от Г-20 да работят заедно за намаляване на търговските и бюджетни излишъци, казва Стивън Роуч от Morgan Stanley.

„Това наистина дава на Г-20 много по-адекватна рамка за разрешаване на по-широкия проблем за дисбалансите“, казва Роуч. „Това е много по-надеждна алтернатива, отколкото да опитваме да решаваме многостранни проблеми чрез двустранен валутен диспут“.

Американски правителствен представител, който е пожелал анонимност, заяви, че страните са постигнали съгласие, че промяната на валутните курсове трябва да се случва постепенно. Той посочва, че САЩ са обнадеждени от прогреса по въпроса за китайската валута.

Насоките ще бъдат изработени с помощта на Международния валутен фонд и ще бъдат реализирани още следващата година, когато Франция ще поеме президентството на Г-20.

Споразумението е постигнато, след като страните се опитаха да намерят начини да решат проблемите с търговските дисбаланси, докато Китай отхвърли предложения, които биха се отразили на валутната му политика и пренасочи критиките към планираното от САЩ вливането на ликвидност.

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ за първите 9 месеца на годината възлиза на 201 млрд. долара – повече от дефицита на САЩ със следващите 7 най-големи търговски партньори на страната, взети заедно.

Срещата на лидерите на Г-20 се проведе на фона на увеличаващата се доходност на ирландските облигации и опасенията на инвеститорите, че Европейският съюз ще трябва да предостави финансова помощ на Дъблин. Лидерите дискутират ирландската дългова криза и вероятно ще направят общо изявление по-късно днес, казва Щефан Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още