IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу отново предложи помощ на Ирландия

Доходността по ирландските ДЦК достигна нови рекордни нива – знак, че пазарите са все по-твърдо убедени, че Дъблин няма да е в състояние да обслужва дълговете си

16:52 | 11.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Барозу отново предложи помощ на Ирландия

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Ирландия не е поискала финансова помощ от Европейския съюз, но че Брюксел е готов да подкрепи Дъблин, ако страната поиска помощ, съобщава Financial Times.

В изявление на срещата на страните от Г-20 в Сеул Барозу потвърди, че Европейската комисия ежедневно следи финансовото състояние на Ирландия и може да реагира незабавно.

„Това, което е важно да се знае, е, че ние разполагаме с всички основни инструменти в рамките на Съюза и еврозоната да реагираме, ако е необходимо. Не искам да правя повече спекулации“, казва той.

Коментарите на Барозу бяха направени в момент, когато доходността по ирландските облигации достигна нови рекордни нива – знак, че финансовите пазари са все по-твърдо убедени, че Дъблин няма да е в състояние да обслужва дълговете си.

Доходността по ирландския дълг се е повишила от края на октомври след решението на ЕС, прокарано от германския канцлер Ангела Меркел за промяна на договора за ЕС, за да се създаде постоянен механизъм за финансова сигурност, който да бъде прилаган при евентуална бъдеща криза подобна на тази в Гърция.

Меркел обеща да изгради нова, по-строга за инвеститорите система, включително за тези, които държат облигации, така че да не се налага европейските данъкоплатци да споделят тежестта за спасяването на финансово безотговорни страни в бъдеще.

Това решение предизвика трус на облигационния пазар, въпреки че новата система ще бъде приложена едва през 2013 г.

Меркел защити своята позиция пред срещата на Г20, като посочи, че докато нейното предложение може и да е предизвикало „конфликт“ сред европейските политици и пазари, данъкоплатците не трябва да са единственият източник на средства при необходимост от спасителна интервенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Аз така и не разбрах какво всъщност е предложението на Меркел - ще задължи частни инвеститори да спасяват закъсали страни ли??! Не че няма резон де - то когато някой дава заем на такава страна е доста спорно кой е по-безотговорен - страната или даващия заема, но все пак, не е ясно каква точно е идеята на Меркел??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още